Škotsko visinsko govedo koje se nekada moglo vidjeti samo na fotografijama, unazad nekoliko godina krasi pašnjake i travnjake u mjestu Črešnjevo

Škotsko visinsko govedo koje se nekada moglo vidjeti samo na fotografijama, unazad nekoliko godina krasi pašnjake i travnjake u mjestu Črešnjevo

Škotsko visinsko govedo koje se nekada moglo vidjeti samo na fotografijama, unazad nekoliko godina krasi pašnjake i travnjake u mjestu Črešnjevo gdje na svom imanju obitelj Mekota upravo uzgaja ove životinje.

Kako se uzgoju škotskog goveda i u ovim krajevima posvećuje sve više stočara župan Anđelko Stričak je u pratnji pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutina Vinceka posjetio je imanje obitelj Mekota te se uvjerio u aktivnosti i rad obitelji koja se osim uzgojem škotskog goveda bavi i uzgojem fajferica, crnih slavonskih svinja.  

Silvija Mekota, vlasnica OPG-a ističe da škotsko govedo nije pretjerano zahtjevno za uzgoj, a meso mu je iznimne kvalitete.

-Nismo planirali da ćemo se ovime baviti, no, iz određene ljubavi pa i radoznalosti to je kod nas krenulo samo od sebe. Danas međutim možemo reći - da to ne volimo, ne bi smo se time bavili. Za ova goveda od milja se kaže i da su žive kosilice, iako ne jedu samo travu, već za njih moramo pripremiti i do 150 velikih bala sijena  - rekla je Silvija Mekota, inače učiteljica matematike u Osnovnoj školi Vidovec istaknuvši da ju rad na imanju opušta, a uz sve to aktivna je i kao članica u općinskom vijeću Općine Beretinec.

Župan Stričak pohvalio je rad, ali i entuzijazam ove obitelji koja ulaže svoje vrijeme i financijska sredstva u uzgoj ove zanimljive vrste goveda.

Koliko sam imao prilike čuti, ovakva vrsta goveda popularnija su u Sloveniji i Austriji, ali polako se počinju uzgajati i kod nas. Kažu da je meso izuzetno dobro, a  goveda imaju karakterističan izgled pa svakako izazivaju pažnju. Prije tri tjedna raspisali smo Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi pa još jednom pozivam sve poljoprivredne proizvođače, naravno i OPG Mekota, da prouče Javni poziv i jave se na njega. Unazad tri godine svi koji su se javili su dobili određeni iznos potpore- rekao je župan Stričak.

Pročelnik Vincek naglasio je kako Županija podupire stočare putem sufinanciranja rasplodnog materijala, modernizacije stajskih objekata kao i što sufinancira bezbroj drugih mjera koje proizvođačima direktno ili indirektno mogu pomoći u njihovoj proizvodnji.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.