Dječji vrtić Varaždin, objekt Dravska na Banfici, treći je javni objekt u Varaždinu na koji su postavljeni solarni paneli

paneli

Dječji vrtić Varaždin, objekt Dravska na Banfici treći je javni objekt u Varaždinu na koji su postavljeni solarni paneli. O tome je danas javnost izvijestio gradonačelnik Ivan Čehok sa svojim zamjenicima Zlatanom Avarom i Sandrom Malenicom.Sunčana elektrana kako je rekao, u cijelosti je donacija varaždinskih tvrtki, a projekt je inicirala i vodila gradska tvrtka Centar kompetencije za obnovljive izvore energije.

- Vrijednost donacije je 115 tisuća kuna, a doniraju je, svojim proizvodima i radom, četiri tvrtke: Solvis d.o.o. (fotonaponski moduli i izmjenjivač – 61.000 kn), Vodopija d.o.o. (razvodni ormari, spojni materija i kabeli i montaža elektrane – 31.000 kn), Nika – Konstrukcije d.o.o. (konstrukcija za solarnu elektranu – 6.000 kn) i Centar kompetencije za obnovljive izvore energije d.o.o. (projektiranje, mjerenje i ispitivanje kvalitete električne energije, vođenje projekta, HEP – 17.000 kn). Postavljanjem elektrane, Dječji vrtić Varaždin postići će značajnu financijsku uštedu velikim smanjenjem mjesečnih izdataka za struju, te istodobno kod djece već u toj maloj dobi utjecati na svijest o važnosti ekologije i o ekološki prihvatljivoj potrošnji energije.

-To je jedan novi projekt koji bismo mogli nazvati i 3E: edukacija, energetika i ekologija. Riječ je o energetskoj obnovi koja, za razliku od ostatka Hrvatske gdje se radi samo ovojnica i energetika iznutra, omogućuje postavljanje solarnih panela. To će vrtiću, uz postignutu uštedu energetskom obnovom, još dodatno smanjiti troškove električne energije. Ovaj vrtić je odabran za postavljanje panela jer je u njemu središnja kuhinja za sve vrtiće kojih je vlasnik grad, a taj objekt i inače troši najviše energije. Djeca će se također na ovaj način educirati na koje sve načine se može iskoristiti energija od Sunca i što su obnovljivi izvori energije jer to je danas trend u cijelome svijetu - izjavio je gradonačelnik prilikom otvorenja. Nazočne je pozdravila i ravnateljica vrtića Jasna Husnjak, koja je rekla da svi gradski vrtići skrbe za oko 800 djece, a da vrtić u Dravskoj polazi njih 80-ero.

Prije otvorenja elektrane, na vrtić je postavljena i ploča s natpisom „Grad Varaždin - prijatelj djece“. - Takve ploče prema riječima zamjenice gradonačelnika Sandre Malenica bit će postavljene na sve vrtiće u Varaždinu čime će se nastaviti višegodišnja tradicija ostvarivanja prava i potreba djece u Varaždinu. O toj Akciji koja se provodi u suradnji s Koordinacijskim odborom akcije „Grad Varaždin – prijatelj djece“ medije je upoznala zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica: - Grad Varaždin je poznat po participaciji djece i jedan smo od najboljih primjera u Hrvatskoj. Ove table samo simboličan dokaz za sve što se radi u Varaždinu za dobrobit djece. Prošle godine postavili smo ih na škole, a ove godine postavit ćemo ih na sve vrtiće. To je ujedno i lijepa najava jer će se u lipnju ove godine upravo u Varaždinu održati Susret gradova i općina – prijatelja djece povodom 20. obljetnice ove prekrasne akcije. - poručila je.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.