Danas u Saboru: Ratificirana Istanbulska konvencija

Danas u Saboru: Ratificirana Istanbulska konvencija

Hrvatski sabor danas je ratificirao Istanbulsku konvenciju sa 110 glasova ZA, protiv je bilo 30 zastupnika a  2 zastupnika su bila suzdržana. 

 

 

Petak u Saboru

Premijer Andrej Plenković zastupnicima je podnio izvješće o sastancima Europskoga vijeća na kojima su šefovi država raspravljali o gospodarskim pitanjima, te o pregovorima o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz Europske unije. Odbacio je i medijska nagađanja da ima ambiciju preuzeti neku od funkcija u vrhu Europske unije.
Nakon izviješća ratificirana je Istanbulska konvencija sa 110 glasova ZA.
Povjerenje Marini Dalić izglasano je tijesno , potporu joj je dalo 76 saborskih zastupnika.

 

 

Ratifikacija IK

Istanbulska konvencija ratificirana je velikom večinom sa 110 glasova ZA, protiv je bilo 30 zastupnika a  2 zastupnika su bila suzdržana.

Protiv ratifikacije Istanbulske konvencije glasovali su HDZ-ovi Ante Babić, Milijan Brkić, Stevo Culej, Ivan Čelić, Marija Jelkovac, Anton Kliman, Miro Kovač, Tomislav Lipoščak, Davor Lončar, Franjo Lucić, Davor Ivo Stier, Ivan Šipić, Petar Škorić i Miroslav Tuđman, Mostovi Miro Bulj, Sonja Čikotić, Slaven Dobrović, Nikola Grmoja, Tomislav Panenić, Božo Petrov i Marko Sladoljev, zatim Ivica Mišić, Bruna Esih, Željko Glasnović, Zlatko Hasanbegović, Goran Dodig, Branko Hrg, Ivan Lovrinović, Kažimir Varda te Hrvoje Zekanović.

Nisu glasovali, iako su bili u sabornici, DZ-ovi Božo Ljubić i Željko Raguž te trojac iz Živog zida.
Suzdržani su bili HDZ-ov Ivan Šuker te nezavisni Marin Škibola.

Saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej na konferenciji za novinare u Saboru izjavio je da ostaje pri svom stavu da neće podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije. Uz to je optužio Gorana Beusa Richembergha, bivšeg HNS-ovca, sada zastupnika GLAS-a, da je bio suradnik Udbe i da pod krinkom borbe za ravnopravnost i napredak 30 godina progoni Katoličku crkvu.

Slaven Dobrović, saborski zastupnik Mosta poslao je dopis medijima u kojemu obrazlaže da ratifikaciju Istanbulske konvencije neće podržati jer je u njoj "itekakko uključeno pitanje roda, rodnog identiteta, te se na mala vrata uvodi rodna teorije u pravni sustav Hrvatske". Nadalje, poručuje Dobrović, "glasovanje u Saboru će ujedno pokazati potencijal stvaranja velike koalicije koja je očito na pomolu ".

S današnjim zasijedanjem Sabor zvašava jedno od  najdinamičnijih u posljednjih nekoliko godina. Tijekom tri burna dana zasijedanja na dnevnom redu se se našle osjetljive teme koje su izazvale prijepore i podjelu saborske večine i javnosti a ratifikaciji se protivi i crkva.

 

Četvrtak

U četvrtak se raspravljalo o opozivu potpredsjednice Vlade Martine Dalić. Sabornica je većinu dana bila gotovo prazna, a protek vremena ipak je učinio svoje pa brojni argumenti koje je oporba iznosila kao razloge za rušenje Dalić više nisu imali snagu kakvu bi imali prije dva-tri mjeseca.
Oporba je svejsna da neće imati 76 ruku u Saboru za smjenu ministrice Dalić.
Dalić vidno raspoložena stigla je u sabornicu s poklonom u ruci-majica. Povodom činjenice da je postignut načelni sporazum među vjerovnicima, jučer je u ministarstvu gospodarstva održan sastanak s predstavnicima sindikalnih središnjica i sindikalnim povjerenicima kako bi im se predstavio nacrt sporazuma. Tim povodom ja sam od predstavnika Nezavisnog sindikata proizvodnje hrane i pića podružnica Belje dobila ovu majicu kao znak pažnje i pozornosti radnika Belja na očuvanju radnih mjesta. Ja im zahvaljujem - rekla je Martina Dalić.

Srijeda

Nakon Aktualnog prijepodneva, saborski zastupnici su počeli s raspravom o ratifikaciji Istanbulske konvencije (IK), dokumentu koji je podijelio hrvatsku javnost, ali i vladajući HDZ.
Nakon punih osam sati sinoć u Saboru je završila rasprava o Istanbulskoj konvenciji. Zagovornici Konvencije isticali su da je ona znak hrvatske suvremenosti, a protivnici kako se njome zagovara rodna ideologija.

 

Većina podržala ratifikaciju

Ratifikaciju je podržala većina klubova zastupnika naglasivši da je riječ o civilizacijskom iskoraku zaštite ljudskih prava, ali su i upozorili na politizaciju ratifikacije te konvencije u javnosti.

Uvodno se zastupnicima obratio premijer Andrej Plenković pozvavši zastupnike da podrže ratifikaciku. Istaknuo je kako će ona ojačati nacionalne mehanizme u sprječavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Plenković je rekao kako je u posljednjih pet godina u Hrvatskoj ubijeno 195 osoba, među kojima 91 žena. Pri tome su u 70 posto slučajeva žene ubile njima bliske osobe, a u 54 posto slučajeva njihovi intimni partneri. Uz to, u prošloj godini zabilježeno je 12.000 prekršaja koja uključuju nasilje u obitelji pri čemu je 8.000 žena bilo žrtvom. Uz to, registrirana su 552 djela nasilja u obitelji pri čemu su u 84 posto slučajeva žrtve bile žene.

Istaknuo je kako je ratifikacija rezultat programa i političke volje HDZ-ove Vlade u suradnji s partnerima. Opovrgnuo je da je konvencija u Saboru na pritisak oporbe, nevladinog sektora niti na pritisak bilo koje međunarodne institucije.

Plenković je negirao da će se tom konvencijom u hrvatski pravni sustav uvesti tzv. rodna ideologija. Hrvatska ni na koji način ratifikacijom ove konvencijom nema obavezu uvođenja rodne ideologije u naš pravni sustav ili obrazovni sustav ili obvezu promjene definicije braka, rekao je.

Plenković je također negirao i da interpretativna izjava nema nikakvu važnost rekavši kako to nije bezvrijedan dokument već jasna uputa kako hrvatska Vlada i Sabor čitaju tu konvenciju i kako ju kane primjenjivati.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić naglasila je da je namjera Istanbulske konvencije da se Hrvatska pridruži civiliziranim zemljama koje žele dostizati veći stupanj ljudskih prava.

Cilj konvencije je zaštititi žene od svih oblika nasilja, sprečavati, progoniti i ukloniti nasilje nad ženama ali i u obitelji, rekla je Murganić te dodala da konvencija stavlja naglasak na prevenciju, edukaciju i osvješćivanje javnosti da je nasilje neprihvatljivo.

Ministrica Murganić poručila je da se nacionalnim zakonodavstvom nije moglo napraviti više u sprječavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji i da je zato ova konvencija potrebna.

Hrvoje Zekanović (Hrast) iskoristio je repliku kako bi podsjetio da su se hrvatski biskupi sedam puta oglasili na ovu temu te pozvao saborske zastupnike da ne glasaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Respektiram stav Hrvatske biskupske konferencije. Mi kao Vlada dobro smo proučili tekst kako bi vidjeli ima li što što bi opravdalo postojeće strahove. Zato smo ugradili interpretativnu izjavu, odgovorio mu je Plenković.

Ines Strenja Linić (Most) u raspravi o Istanbulskoj konvenciji zahvalila Plenkoviću na političkoj hrabrosti da donese odluku koju prijašnja vlada nije.

Arsen Bauk, ispred Kluba SDP-a, rekao je da će njihov klub podržati prijedlog HDZ-a - podaci koje govore o nasilju neoborivi su argumenti. Pozvao je premijera da osigura sredstava da se ona i provede. Izrazio je nadu da više od dvije trećine zastupnika glasati za ratifikaciju. Sabor je ratificirao mnoge međunarodne ugovore s više ili manje rasprave, ali nijedan međunarodni dokument nije izazvao ovoliku pozornost javnosti uključujući dramu unutar najveće vladajuće stranke, kazao je Bauk.

Bojan Glavašević (SDP) rekao je kako je premijer danas nastupio odlučno te dodao kako je djelomično odgovoran što danas u Saboru ne sjede konzervativci, već radikali koji se zauzimaju protiv demokracije.

Konvenciju u i ime Kluba HDZ-a branila je  Sanja Putica. Istaknula je kako je Hrvatska 2013. bila 27. članica koja je potpisala ovu konvenciju. Cilj i namjera ovog dokumenta je zaštita žena od nasilja. Iznijela je niz podataka koji, prema njenim riječima, govore o tome koliko nam je konvencija nužna. Opovrgnula je da se ratifikacijom konvencije obvezujemo uvođenje rodne ideologije u naše obrazovanje. Također je istaknula kako je konvencija u skladu s Ustavom.

Jedini klub koji je protiv ratifikacije Istanbulske konvencije je Neovisni za Hrvatsku. Zlatko Hasanbegović je rekao kako njihov Klub neće glasovati za ratifikaciju konvencije, prvenstveno zbog načina na koji joj se pristupilo. Neovisni za Hrvatsku su jedini zastupnički Klub koji će glasovati protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, istaknuo je. Nabrojao je nekoliko razloga za takvu odluku, a jedan od njih je i taj što je skoro sve navedeno već ugrađeno u hrvatsko zakonodavstvo.
Smatra da je zaštita žena samo smokvin list i sredstvo za ostvarivanje drugih ciljeva koji su suprotstavljeni ne samo onim što nazivamo tradicionalnim društvenim vrijednostima i antropologiji, već i znanosti, biološkim činjenicama i zdravoj pameti, kazao je Hasanbegović. Istaknuo je kako u konvenciji ima rodne ideologije.

Predsjednik HSS-a, Krešo Beljak pohvalio je premijera Plenkovića što je Hrvatsku uveo u 2018. godinu.

Ratifikacija konvencije nije pobjeda HNS-a ni Vlade, nego pobjeda civiliziranog društva, rekla je HNS-ova zastupnica Marija Puh.

Milorad Pupovac (Klub SDSS) rekao je da podržava Istanbulsku konvenciju i interpretativnu izjavu. Glasamo jer je to obveza političkoga saveza kao i obveza braka da se gradi kompromis jer postoje neki ciljevi koje treba postići, naglasio je.

Boris Miletić (Klub IDS-a, PGS-a i RI-a) naglasio je da se oduvijek zalažu za zaštitu temeljnih ljudskih prava i kako razina prava ne smije ovisiti o političkim kalkulacijama. Moramo se oduprijeti retrogradnim stavovima i radikalnoj desnici koja napadom na uvu konvenciju želi spriječiti da Hrvatska bude u krugu razvijenih zemalja Europske unije, kazao je.

Predstavnici klubova HSS-a, GLAS-a i HSU-a i HNS-a istaknuli su da će njihovi zastupnici podržati prijedlog Zakona o potvrđivanju Konvencije te upozorili da su se u raspravi o njezinoj ratifikaciji u javnosti koristile lažne vijesti, netolerancija i mržnja.

Potporu ratifikaciji Istanbulske konvencije u ime Kluba zastupnika GLAS-a i HSU-a dala je Anka Mrak-Taritaš. Smatra da su tu konvenciju ratificirali prije tri godine sada ne bi o njoj raspravljali u vrijeme manipuliranja osjećajima žena, djece, vrijeme lažnih vijesti i slično. Drži da se sada u društvu krenulo u preispitivanje vrijednosti za koje je mislila da se nikada neće dogoditi. Mrak-Taritaš istaknula je kako je rasprava o ratifikaciji Istanbulske konvencije rasprava o budućnosti svih nas te kakvu Hrvatsku želimo u budućnosti. Ne želim Hrvatsku po uzoru na Poljsku i Mađarsku već zemlju u kojoj se cijeni različitost, poručila je.

Goran Dodig (Klub HDS, HSLS, HDSSB) kazao je da je posljednjih dana sa svih strana maltretiran porukama o tome što mora učiniti. Odakle nekome pravo da mi oduzima pravo da mislim, upitao je i dodao da se njegov klub po pitanju Istanbulske konvencije podijelio, odnosno da će zastupnici HDSSB-a i HSLS-a glasati za ratifikaciju, dok će on i Branko Hrg iz HDS-a glasati protiv.

Branimir Glavaš (HDSSB) istaknuo je da je Istanbulska konvencija dio predizbornoga programa HDZ-a i treba ju ratificirati, dok je raspravu u javnosti o konvenciji okarakterizirao kao čistu histeriju.

Vladajuća večina ostala bez jednog zastupnika

 

Zbog ratifikacije Istanbulske konvencije vladajuća večina ostala je bez jednog zastupnika Hrvoje Zekanovića (HRAST). Zekanović neće sudjelovati u glasovanju o ratifikaciji IK i smjeni Marine Dalić. Hrast odlazi iz koalicije i odustaje od svih pozicija u vladajućoj strukturi.

Ratifikaciji se protivi i crkva unatoč tomu što je Vlada ratifikaciju predložila s dodatnom izjavom.

Protiv ratifikacije IK je desetak HDZ-ovih zastupnika. Davor Ivo Steir , HDZ-ov tajnik otvoreno se izjasnio da je protiv ratifikacije. Miroslav Tuđman je tražio da se ili odgodi ratifikacija ili dozvoli glasanje po savjesti. Protiv je i Ivan Šipić koji je rekao da mu je Nediljko Dujić, šef šibensko-kninskog HDZ-a, prijetio da ubuduće neće biti na listi za Sabor ako će biti protiv. Petar Škorić, šef splitskog HDZ-a, rekao je da ne može podržati Konvenciju jer se kosi s njegovim temeljnim svjetonazorom, osvrnuo se i na kurikularnu reformu i prigovorio zašto se hrvatski udžbenici šalju u inozemstvo na reviziju.

Ako se HDZ-ovim zastupnicima pribroje i partneri (Ivica Mišić, možda Branko Hrg...) iz HDZ-ove većine u petak bi protiv Konvencije moglo biti i 12 ili i koji zastupnik više.

HIA-com.hr
foto:ariv

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.