U Varaždinskoj županiji 1.160 učenika prvih razreda, 34 više nego lani

OŠ Trnovec

U Varaždinskoj županiji u Osnovnoj školi Trnovec 9. rujna, održana je svečanost obilježavanja prvog dana nastave u novoj školskoj godini 2019./20. za tu županiju. U  školi, koja ove godine slavi veliki jubilej, 90 godina rada i postojanja, u školske klupe je prvi put sjelo 33 učenika. U sve 33 osnovne škole, čiji osnivač je Varaždinska županija, prvi razred će pohađati ukupno 1.160 učenika.
- Izuzetno smo zadovoljni jer u osnovnim školama imamo 34 prvašića više nego prošle školske godine, što pokazuje malu stabilizaciju demografskih trendova. Prve razrede srednjih škola pohađat će 13 posto učenika iz drugih županija, no to je postao standard koji pokazuje da kvaliteta našeg obrazovnog sustava, ulaganja, rad i entuzijazam učitelja privlače djecu iz susjednih županija. I dalje imamo visoku razinu ulaganja u obrazovni sustav, po čemu smo u samoj špici u Hrvatskoj. U energetsku obnovu 22 škole ulaže se 70 milijuna kuna, a više od 100 milijuna kuna bit će uloženo u centre kompetentnosti u poljoprivredi i zdravstvu, u projekte koje smo upravo prijavili. Traje natječaj za izgradnju nove škole u Svetom Iliji, u što će biti uloženo 56 milijuna kuna, pri čemu prvi put sredstva daje Ministarstvo znanosti i obrazovanja u visini od 80 posto, 15 posto osigurava Županija, a 5 posto Općina. Rekonstruirana će biti zgrada OŠ Veliki Bukovec za organizaciju nastave u jednoj smjeni, izrađen je komparator za dogradnju OŠ Ivanec po modelu JPP-a, a gotovo je i idejno rješenje za dogradnju OŠ Martijanec – istaknuo je župan Čačić.
Puno uspjeha poželio je prvašićima i svim ostalim učenicima te učiteljima iz OŠ Trnovec, ali i cijele županije. Uz njega, pozdrave su uputili načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec, kao i ravnateljica OŠ Trnovec Radmila Sačić, a svečanosti su prisustvovali zamjenik župana Tomislav Paljak i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek. Zajedno su razgledali impresivnu informatičku učionicu budućnosti koja raspolaže s 28 prijenosnih računala, dva interaktivna kompleta pametnih ploča, interaktivnim TV-om i namještajem. U to, kao i u izgradnju i opremanje dvije učionice, Županija je u prošloj i ovoj godini izdvojila više od 715.000 kuna. 
Zamjenik župana Tomislav Paljak je pozdrave uputio i prvašićima u OŠ Sračinec, gdje je na svečanosti obilježavanja prvog dana nastave prisustvovala i pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.