Centri izvrsnosti Varaždinske županije: na svečanosti 1.000 učenika i mentora, a svima se predstavili i - roboti

CENTAR IZVRSNOSTI

Više od 1.000 učenika, njihovih roditelja i mentora, voditelja i uzvanika okupilo se danas, 26. listopada, u Gospodarskoj školi u Varaždinu na svečanosti povodom početka rada Centara izvrsnosti Varaždinske županije u novoj školskoj godini 2019./20. Posebno iznenađenje i oduševljenje izazvali su „gosti iznenađenja“, humanoidni roboti koji su pričali i plesali, a s kojima će se „družiti“ polaznici programa za robotiku.

To je jedan od četiri nova programa pokrenuta ove godine, pa će, uz robotiku, učenici pohađati i programe za šah i astronomiju te program crtanja i dizajna. U šest škola i ove godine djeluje 9 centara izvrsnosti, iz informatike, biologije, fizike, hrvatskog jezika i novih tehnologija, matematike, kemije, poduzetništva i komunikacija. Centre u ovoj školskoj godini pohađa čak 940 učenika osnovnih i srednjih škola, a s njima će raditi 156 mentora.

- Veliki je i važan dan za sve nas, jer smo ove godine ponovno napravili iskorak i pokrenuli četiri nova programa, čime pratimo obrazovne potrebe i kontinuirano razvijamo naše centre izvrsnosti. Kao što je hrvatska nogometna reprezentacija napravila iskorak i postala prepoznatljiva u svijetu, tako u obrazovanju Varaždinska županija nosi pečat male regije koja je napravila iskorak u radu s darovitom i talentiranom djecom. Priznanje smo već primili, postali smo jedini Europski centar za darovite u Hrvatskoj. Županija je dosad uložila 35 milijuna kuna u centre izvrsnosti, a svaka ta kuna višestruko nam se isplatila, što pokazuju odlični rezultati. Ove godine nabavili smo humanoidne robote i ponovno prvi pokrenuli novi program robotike na koji sam doista ponosan, baš kao i na programe šaha, astronomije te crtanja i dizajna, ali i na rad svih devet naših centara. Uspješan i kreativan rad želim svim učenicima i njihovim mentorima i u ovoj školskoj godini! – istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak.

Pozdrave i čestitke uputila je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak. - Zadovoljstvo mi je biti ovdje i vidjeti gotovo 1.000 učenika, a uz to i njihove mentore. Varaždinska županija je predvodnik, ima tradiciju, a centri izvrsnosti prepoznati su i u europskim okvirima. Tu su i motivirani mentori koji pokrivaju široki spektar programa, ne samo iz STEM područja, nego i iz društveno-humanističkoga područja, a ove godine su pokrenuti i novi programi koji su važni i zanimaju djecu – rekla je prof. dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.Centri izvrsnosti započeli su s radom prije 13 godina, a ispunili su svoju svrhu, napomenuo je dr. sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport te voditelj Europskog centra za darovite Hrvatska.

- Još 2007. godine postavili smo si nekoliko ciljeva, pri čemu je prvi, naravno, bio kvalitetan rad s nadarenim, visokomotiviranim učenicima te onima s natprosječnim vještinama. No, cilj je bio utjecati na ustanove i institucije na županijskoj i državnoj razini, kao i na politiku da i ona prepozna značaj obrazovanja i rada s izvrsnim učenicima. Nakon 13 godina centri su ispunili svoju svrhu. Izvrsnost je nama u Varaždinskoj županiji dala prednost, prepoznati smo na europskoj i svjetskoj razini, što pokazuju brojne medalje koje osvajaju naši učenici, a uz to svi s nama žele surađivati. Postali smo jedan od 25 centara za darovite na kugli zemaljskoj, što je veliko priznanje i dokaz da je naš rad kvalitetan, a uz to su nam otvorene mogućnosti da stječemo nova znanja – rekao je dr. sc. Huđek.

Na svečanosti su centre izvrsnosti i programe predstavili voditelji: Branko Topić (matematika), Janja Banić, Darko Krznar (informatika), Damir Švelec, Damir Kliček (fizika), Mihaela Vrbnjak Grđan, Vesna Vrček (kemija), Marko Šafran, Martina Vidović (biologija), Iva Vukotić (poduzetništvo), Snježana Pejnović (komunikacije), Nataša Sedlar, Valentina Šinjori (hrvatski jezik), Krunoslav Grudiček (CENT), Milica Žabčić, Tomislav Horvat (astronomija), Ivica Kolarić (robotika), Željko Matkun (šah) i Nikolina Vlahek (crtanje i dizajn). 

Program su vodili i snimali polaznici Centra izvrsnosti iz hrvatskoga jezika. Već tradicionalno, prije same svečanosti u Parku mladih je poznati varaždinski fotograf Krešimir Geci snimio milenijsku fotografiju sa svim polaznicima.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.