Hrvatski studenti stigli iz Kine: “U Huaweiju su nam pokazali kako nastaju najmodernije tehnologije”

Hrvatski studenti stigli iz Kine: “U Huaweiju su nam pokazali kako nastaju najmodernije tehnologije”

Deset hrvatskih studenata koji su protekla dva tjedna boravili na praksi u sjedištu Huaweija u kineskom Shenzhenu, tijekom vikenda vratilo se svojim kućama, čime je okončan prvi ciklus globalne inicijative stipendiranja i razmjene studenatapod nazivom Seeds for the Future u koji se od ove godine uključila i Hrvatska. Studente su u Kinu ispratili kineska veleposlanica u Hrvatskoj Xu Erwen, direktor Huawei Hrvatska Zhang Henga te državni tajnik Središnjeg ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić. Studenti su u dva tjedna stekli vrijedna nova znanja koja će jednog dana implementirati u svoje karijere.

  „Čim smo sletjeli u Shenzhen ostali smo začuđeni besprijekornom organizacijom koja je omogućila da se osjećamo kao kod kuće. Saznali smo mnogo o povijesti kompanije, ciljevima, težnjama i pristupu zaposlenicima“, izjavio je Marko Njirjak, student Tehničkog fakulteta u Rijeci dodavši kako su se u timu ugodno izneandili masovnim korištenjem napredne tehnologije u svakodnevnom životu na kineskim ulicama. Studenti su već nakon nekoliko dana u Huaweiju stekli dojam o korporativnoj kulturi.

„Ugodno nas je iznenadila činjenica da su zaposlenici Huaweija ujedno i dioničari tvrtke, a što znači da se svaki ekonomski rast kompanije odmah prelije u njihove džepove. Huawei puno ulaže u istraživanje i razvoj, a znanje i stručnost iznimno cijene. Kompanija je u okviru kampusa u Shenzhenu, koji je zaista golem, izgradila i sveučilište za edukaciju zaposlenika gdje smo i mi imali predavanja. Stekli smo dojam da Huawei zaista cijeni svoje zaposlenike te će prije novac uložiti u poboljšanje radnih uvjeta, radnog prostora, obrazovanje zaposlenika, istraživanje, nego na skupocjene službene automobile i ine stvari“, ispričao je Matej Džijan s fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijske tehnologije u Osijeku.

Hrvatski studenti tijekom dvotjedne prakse prošli su gotovo sve važne teme vezane za razvoj novih tehnologija. Upoznali su se s 5G tehnologijom, tehnologijama u oblaku, umjetnom inteligencijom, a posjetili su i Huaweijev izložbeni centar i iz prve ruke upoznali proizvodni proces. Uz radni dio, značajan dio posjeta odnosio se i na upoznavanje kineske kulture i obilazak najpoznatijih kulturnih destinacija, a studenti su usvojili i osnove kineskog jezika.

“Huawei je nas je vodio u razgledavanje Kineskog zida, obišli smo Tiananmenski trg i jedan od najvećih trgovačkih centara na svijetu Slik Street.Stekli smo dojam da nas Hrvate u Kini zaista cijene. Veliko hvala tvrtki Huawei, Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva, NR Kini i svima koju su na bilo koji način uključeni u provedbu ovog projekta. Drago nam je što je naš trud prepoznat i što smo dobili ovakvu prekrasnu priliku za profesionalni, ali i osobni razvoj koji je je iz temelja promijenio naš pogled na ICT karijere koje su, nadam se, pred nama“, zaključio je Ivan Ratković s fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. U sklopu projekta Seeds for the Future u narednih pet godina proći će 50 najboljih hrvatskih studenata s tehničkih i ICT fakulteta.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.