Postignut kompromis Vlade i sindikata

Postignut kompromis Vlade i sindikata

Postignut je kompromis Vlade i sindikata obrazovanja, rekao je premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare nakon sastanka s predstavnicima sidnikata obrazovanja. Od sutra ujutro kreće normalno odvijanje nastave u cijeloj Hrvatskoj.

Radi se o kvalitetnom kompromisu postignutom u interesu djece, učenika, roditelja, nastavnika i normalanog funkcioniranja sustava obrazovanja. Vlada je "u trokoraku", kako je rekao premijer, ponudila sindikatima rast koeficijenata sljedećom dinamikom: tri posto od 1. prosinca, dodatnih jedan posto od 1. lipnja iduće godine te još dva posto od 1. siječnja 2021. godine.

U Vladinom paketu je i povećanje božićnice s 1.250 na 1.500 kuna, povećanje regresa s 1.250 na 1.500 kuna, dar za djecu s 500 na 600 kuna i povećanje otpremnine za oko 2.100 kn.   

Sindikalni čelnik Branimir Mihalinec kazao je da je danas definirano kompromisno rješenje. Sindikati su postigli konačni cilj koji je postavljen u početku. To je nadoknada zaostajanja plaća u sustavu obrazovanja za ostalim plaćama u javnim službama, od 6,11%.

Odgovarajući na pitanja novinara Mihalinec je kazao da je postignut cilj, zacrtanu visinu koeficijenata.

- Ono što je važno je da se rješenje u ovome trenutku može donijeti samo danas samo na ovakav način. Nenastavno osoblje dobit će iste iznose, kao i nastavnici, samo ne kroz koeficijent. Upravo to pitanje nenastavnog osoblja, tj. njihovih koeficijenata veže plaće u svim javnim službama. Tu je bio najveći problem, kazao je Mihalinec. Dodao je da je siguran da će zaposleni ovakvu odluku prihvatiti. 

Na konferenciji za novinare premijer je istaknuo i da će štrajk biti plaćen, ali nadoknade nastave neće. Ako je štrajk plaćen, onda je fer da nadoknada ne bude.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja preporučilo je školama koje uopće nisu održavale nastavu u danima štrajka niti su do sada nadoknađivale nastavu subotom ili nenastavnim danima da skrate praznike i produlje nastavnu godinu.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/563038/nastavljaju-se-pregovori-vlade-i-prosvjetnih-sinidkata

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.