Divjak: Neće biti posljedica kod upisa u srednje škole i na fakultete

Divjak: Neće biti posljedica kod upisa u srednje škole i na fakultete

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je danas da će neke škole nadoknaditi 16 dana nastave, neke više nemaju za nadoknaditi niti jedan dan, no neće biti posljedice za planove učenika kod upisa u srednje škole ili na fakultete.

"Prikupili smo podatke od više od 90 posto škola koje su odgovorile koliko dana nadoknade trebaju odraditi. Otprilike trećina škola ima 16 dana za nadoknaditi, sljedeća trećina između 11 i 15 dana, a ostale imaju bitno manje, što znači da se već sada krenulo s nadoknadama", rekla je Divjak uoči sjednice Vlade, koja se održava u Krapini.

Najavila je da će u ponedjeljak dopuniti uputu i dati jasne pozicije o tome kako škole trebaju planirati nadoknade, no kaže da su razlike među školama ogromne - njih oko 10 posto (120 ili 130) više nemaju niti jedan dan za nadoknaditi, dok njih  300 ili 400 trebaju nadoknaditi 16 dana.
Divjak smatra da je najvažnije što "nikakvih posljedica za učenike u smislu produženja koje bi utjecalo na njihove daljnje planove neće biti" jer će biti regulirani upisi u u srednje škole tako da se tih tjedan dana produženja može apsorbirati, a isto je i s upisima na fakultete, neće se pomicati krajnji rok do kada će biti objavljeni rezultati mature.

"Kao što vidite, radimo sve da s jedne strane ispoštujemo ustavno pravo učitelja na štrajk, a s druge da osiguramo učenicima kvalitetno obrazovanje, pogotovo u ovoj reformskoj godini", istaknula je.

Ministrica odgovorna za uvođenje kurikularne reforme, obavezne informatike, opremanje škola…

Upitana za komentar na SDP-ovo pokretanje postupka njezina opoziva, Divjak je rekla da vidi svoju odgovornost "jer su uveli kurikularnu reformu, obaveznu informatiku, opremaju škole, uveli su status službene osobe za učitelje, izbacili iz sustava lažne diplome".

Osjeća se suodgovorno i za "ovaj dobar dogovor vezan uz povećanje plaća u prosvjeti", te ističe da SDP iskazuje dosljednost - s jedne strane su smanjili plaće učiteljima, a sada traže opoziv ministrice jer se povećavaju plaće.

Na pitanje očekuje li potporu premijera rekla je kako ona prije svega radi svoj posao i to će nastaviti, a očekuje da će Vlada koja je povećala plaće učiteljima u tom smislu nastaviti dalje raditi i prepoznati da je ovo pozitivan korak.

Na dobrom smo putu da ostvarimo sve što smo obećali

"Važno je da sam ja ovdje ministrica i da je ova koalicijska vlada sastavljena zbog reforme u području obrazovanja i znanosti. Ako toga nema onda sve što smo dosad govorili ne stoji, ali situacija je takva da sve ono što smo obećali na dobrom smo putu da je ostvareno gotovo na maksimumu, pa ne vidim razloga za zabrinutost", rekla je.

Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.