Divjak: Maturantima je kraj godine 29.5., a ostalima do 26.6.

Divjak: Maturantima je kraj godine 29.5., a ostalima do 26.6.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je da, prema planu nadoknade izgubljenih nastavnih dana u štrajku, nastava za maturante mora završiti do 29. svibnja, a za sve ostale učenike do 26. lipnja.

Svaka škola autonomno će odlučiti kako će odraditi dane izgubljene u štrajku - subotom ili praznicima, a Ministarstvo je odredilo samo kraj nastave, istaknula je Divjak u objavi na facebooku.

Cilj je da državna matura završi u predviđenome terminu, odnosno da se rokovi upisa na visoka učilišta ne pomiču. 

- Ministarstvo je to pokušalo napraviti tako da maturanti ništa ne gube vezano uz upise na fakultete i da završetak bude fiksan, kako bi oko 20. srpnja sve bilo gotovo i svjedodžbe bile podijeljene 22. srpnja, rekla je ministrica.

Pritom se nastavni dani moraju za maturante nadoknaditi do 29. svibnja. Nakon nekoliko dana odmora, u lipnju počinju ispiti za maturu, pojasnila je Divjak u facebook objavi uživo u kojoj je odgovarala na pitanja učenika o reformi obrazovanja.

Škole moraju nadoknaditi nastavne dane izgubljene u štrajku kako bi ispunile zakonsku obvezu o 175 nastavnih dana, odnosno 160 nastavnih dana za maturante. Štrajk sindikata osnovnih i srednjih škola, zbog zahtjeva za povećanjem koeficijenata prosvjetnim radnicima, trajao je od 10. listopada do 3. prosinca, pri čemu su učenici izgubili ukupno 16 dana nastave.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/566930/divjak-maturantima-je-kraj-godine-295-a-ostalima-do-266

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.