Divjak počela novi krug obilaska škola

Divjak počela novi krug obilaska škola

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak počela je u utorak novi ciklus obilazaka hrvatskih škola namijenjen prikupljanju informacija od nastavnika i učitelja o dosadašnjim rezultatima provedbe kurikularne reforme Škola za život te izrazila zadovoljstvo dosadašnjim pokazateljima.

„Zadovoljna sam odazivom profesora, nastavnika i učitelja što se tiče edukacija i povratnih informacija koje dobivamo s terena“, rekla je ministrica nakon obilaska zagrebačke IX. gimnazije, kojim je započela novu turneju Razgovori o promjenama u sklopu koje će u idućih nekoliko mjeseci obići sve hrvatske škole.

„Pred učitelje i profesore postavljeni su veliki zahtjevi, a posebno se s velikim promjenama u načinu rada suočavaju oni koji su do sada radili na tvrdi, tradicionalni, ex cathedra način, dok su promjene značajno manje za one nastavnike i profesore koji su se već prilagođavali suvremenim metodama učenja i poučavanja“, istaknula je Divjak.

Nakon što je krajem prosinca završen ciklus savjetničkih posjeta koji je obuhvatio svih 1.300 škola u Hrvatskoj, cilj je upravo započete turneje da se obilascima hrvatskih osnovnih i srednjih škola i sastancima s učiteljima dobiju povratne informacije o promjenama koje je donijela reforma Škola za život te kako su one utjecale na učenike i učitelje.

„Cilj je ući u što veći broj škola kako bih osobno dobila povratne informacije od profesora, ravnatelja i stručnih suradnika u školama kako se kreću reformski procesi, ali i da vidimo što još možemo poboljšati kao bismo osigurali reforme koje smo u kurikulumima zacrtali“, rekla je ministrica.

Također, cilj je vidjeti kako su škole iskoristile dobivena financijska sredstva, napomenula je. U tri godine u škole je uloženo oko dvije milijarde kuna dok je za opremu za kabinete samo u protekloj godini osigurano 100 milijuna kuna.

Nastavnici jedva dočekali promjene

Ministrica je u IX. gimnaziji obišla kabinet za kemiju nakon čega je održala sastanak s nastavnicima. Kaže kako su je nastavnici izvijestili da su jedva dočekali promjene jer su gimnazijski kurikulumi isti već 25 godina.

„Apelirali su da se takve izmjene rade češće, odnosno da se svakih nekoliko godina rade manje izmjene“, rekla je Divjak.

Na sastanku se govorilo i o novoj državnoj maturi koja, prilagođena novim kurikulumima, djelomično kreće 2022. godine dok će 2021. biti provedena probna državna matura za učenike trećih razreda.

„Razgovarali smo i o državnoj maturi i o tome kako će se mijenjati, a ja sam najavila da ćemo objaviti rezultate po školama kako bi se mogao pratiti trend što i na koji način u pojedinoj školi svatko može promijeniti“, rekla je ministrica.

Također se razgovaralo o edukacijama sudionika reforme. Kontinuiranim edukacijama, virtualnim ili fizičkim, do sada je obuhvaćeno više od 90 posto svih sudionika, a trenutačno u virtualnim edukacijama sudjeluje više od 50.000 sudionika.

Na pitanje kako škole provode nadoknade izgubljenih dana zbog štrajka prosvjetara Divjak je odgovorila da su sve škole predale svoje planove nadoknade, a odobreni planovi nalaze se na mrežnim stranicama Ministarstva.

Aktualna nadoknada u trećem tjednu planiranih zimskih školskih praznika, kad veliki broj Hrvata odlazi na sijanje, pokazuje da je broj učenika koji izostaje s nastave mali, ispod dva posto, napomenula je.

Preuzeto s Hine.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.