Poduzetnici budućnosti: Dvije zagrebačke srednje škole primile priznanja za osvojenih 25.000 kuna na HUP-ovom natječaju

Poduzetnici budućnosti: Dvije zagrebačke srednje škole primile priznanja za osvojenih 25.000 kuna na HUP-ovom natječaju

Hrvatska udruga poslodavaca dodjelila priznanja učenicima V gimnazije Zagreb za  projekt „MUNDUS Education System“  i timu Industrijske i strojarske škole Zagreb za projekt „Vacuummforming uređaj za izradu kalupa za odljevak“. Oba projekta osvojila su svaki po 25.000 kuna i ušli u top pet projekata HUP-ovog natječaja Poduzetnici budućnosti.

Priznanje V gimnazijidodijelio je Ivan Gabrić, član Uprave A1 Hrvatska i član Izvršnog odbora HUP-a, koji je tom prigodom održao učenicima predavanje na temu poduzetništva te izjavio:“U životu je normalno pokušati i ne pobijediti. Ne dajte da vas to obeshrabri. Mladi ste ljudi i želim u vama podržati ambiciju koju imate. Ambicija je često i okrutna stvar, a život nije uvijek lagodan kako se to čini u srednjoškolskim danima. Znanje vam treba ne samo da biste ga naplatili nego i da kroz njega možete pokazati svoje vještine i prednosti u odnosu na druge. Znanje se dokazuje svakog dana i njega vam nitko ne može oduzeti.”

Industrijsko strojarsko školi Zagreb priznanje je dodijelio Mirko Habijanec, direktor tvrtke Radnik d.d. Križevci i predsjednik HUP-ove Udruge poslodavaca u graditeljstvu te poručio:

“Ovo što radite je hvalevrijedno i  vjerujte da će se trud koji ulažete isplatiti, kultura rada će se i u Hrvatskoj početi cijeniti kao i u Europi i svijetu. Ako mi ne budemo radili i stvarali neće ni nitko drugi. Vaši inovacijski patenti su hvalevrijedni i nastavite stvarati tako i dalje.”

Gospodin Habijanec također je prilikom uručenja priznanja najavio dodatnu donaciju školi, kao i stipendiranje darovitih učenika zainteresiranih za razvoj karijere u građevinskom sektoru.

Projekt „MUNDUS Education System“ projekt je tima učenika V gimnazije iz Zagreba i jedan je od 25 odabranih projekata u sklopu natječaja „Poduzetnici budućnosti“ Hrvatske udruge poslodavaca, a škola je nagrađena donacijom od 25.000 kuna. MUNDUS Education System društvena je igra koja nastoji tehnologiju približiti formalnom obrazovanju kroz nekoliko hardverskih i softverskih rješenja.  To je pametna društvena igra koja je ustvari platforma za gejmificirano učenje.

Vacuumforming uređaj za izradu kalupa za odljevak, projekt učenika Industrijsko strojarske škole iz Zagreba, pomaže izraditi kalupe u koji se ulijeva rastopljena baza sapuna. Njegovom upotrebom se u konačnici dobije personalizirani sapun. Uređaj se u potpunosti može izraditi od već korištenog materijala kao što su drveni dijelovi panoa koji više nisu u upotrebi, otpadni materijal ili postojeće zalihe koje učenici ISŠ-a koriste za radioničke vježbe.

Predstavnici HUP-a najavili suovom prigodom novi krug natječaja „Poduzetnici budućnosti“ koji će biti otvoren sredinom ožujka ove godine te su pozvali sve zainteresirane učenike da se prijave sa svojim inovativnim projektima. U dvije godine trajanja natječaja HUP je zaprimio više od 300 prijava kreativnih projekata učenika srednjih škola diljem Hrvatske.

Natječaj „Poduzetnici budućnosti“  Hrvatske udruge poslodavca namijenjen je timovima svih srednjih škola Republike Hrvatske, nagrađuje se svake godine 25 najboljih projekata s ukupnim nagradnim fondom od 250.000 kuna, a Hrvatska udruga poslodavaca provodi ga u partnerstvu s predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Informacije o novom natječaju bit će dostupne na web stranicama Hrvatske udruge poslodavaca – www.hup.hr

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.