U ponedjeljak počinje virtualna nastava za učenike 122 osnovnih i srednjih škola Istarske županije

blaženka divjak

- Situacija u svijetu, pa posljedično i u Hrvatskoj sve je ozbiljnija, pa smo na razini Vlade u suradnji sa Stožerom civilne zaštite donijeli odluku da od petka škole, visoka učilišta te vrtići u Istri budu zatvoreni na dva tjedna.Ministri obrazovanja EU su jasni - virusi se ne zaustavljaju na granicama država, zato zajedničkim rješenjima i međusobnom potporom možemo lakše izaći iz ove ozbiljne krize.
Bit će poteškoća po putu u osiguravanju sigurnog okruženja za učenje i poučavanje te implementiranja nastave na daljinu gdje je to potrebno i od toga ne treba bježati, zato samo konstruktivno i odgovorno. Osim posebnih uputa za škole u Istri, sve ostale škole u Hrvatskoj također su dobile uputu kako se pripremiti ako u dogledno vrijeme i kod njih bude potrebe za nastavom na daljinu, poručuje ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc.  Blaženka Divjak na svom fb profilu.

Prema odluci Vlade, Hrvatska radiotelevizija u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja od ponedjeljka, 16. ožujka, sudjeluje u provedbi nastave na daljinu. U 8 sati na Trećem programu počinje "Škola na trećem".

U povodu odluke o privremenoj obustavi nastave u svim osnovnim i srednjim školama Istarske županije, a u vezi s epidemijom novog koronavirusa COVID-19, ministrica Divjak održat će koordinacijski sastanak s ravnateljima s područja Istarske županije. Sastanak će se održati sutra, u petak 13. ožujka, s početkom u 13 sati, u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile u Pazinu. U ponedjeljak 16. ožujka u svih 122 osnovnih i srednjih škola Istarske županije počinje virtualna nastava.Ministrica je školama poslala sljedeće upute: 

Uputa školama Istarske županije vezano uz nastavak organizacije nastave na daljinu 

Poštovani, 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) je 11. ožujka 2020. uputilo škole u Istarskoj županiji na pripremne aktivnosti vezane uz organizaciju nastave na daljinu uz pomoć informacijsko-komunikacijske tehnologije.  Škole u Istarskoj županiji  danas do kraja dana trebaju uspostaviti komunikacijske kanale i podijeliti opremu učenicima sukladno uputi, ako to do sada nisu učinili.S obzirom da se u školama Istarske županije neće održavati nastava od petka 13. ožujka 2020., od ponedjeljka 16. ožujka 2020. krenut će izvođenje nastave na daljinu. Sutra će u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile u Pazin u 13 h biti sastanak organiziran svih ravnatelja osnovnih i srednjih škola s ministricom prof. dr. sc. Blaženkom Divjak. U nastavku su upute vezane uz isporuku obrazovnih sadržaja te praćenje i potporu.

 Isporuka obrazovnih sadržaja 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja će u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom na 3. programu HRT za učenike razredne nastave organizirat nastavu prema kurikulumima i nastavnim programima svaki dan u sljedećim terminima u programu pod nazivom Škola na Trećem: 

razred

termin

1. razred OŠ

8 – 10 h

2. razred OŠ

10 – 12.30 h

3. razred OŠ

13 – 16 h

4. razred OŠ

16 – 19 h

 

Nastava će se održavati 3 do 4 školska sata prema rasporedu koji će se objavljivati na stranicama MZO-a, Škole za život i stranicama Carneta te molimo škole da i na svojim mrežnim stranicama prenose informacije.  

Prvi dan emitiranja nastave na daljinu putem HRT 3 pod nazivom Škola na Trećem bit će u ponedjeljak 16. ožujka 2020. godine.  

Za učenike predmetne nastave osnovnih škola i učenike srednjih škola svaki dan će biti definiran raspored i pripremljeni sadržaji za online nastavu za osnovni paket predmeta 4 do 5 sati na dan. Sadržaji će uključivati videosnimku predavanja kao i dodatne radne materijale.  Dodatno se potiču svi predmetni nastavnici da, osim ovog osnovnog paketa, pripremaju vlastite sadržaje ili organiziraju suradnju u svojim virtualnim razredima. Također predmetni nastavnici čiji predmeti nisu pokriveni osnovnim paketom mogu organizirati nastavu u 5., odnosno 6. satu u danu. Pozivamo učitelje i nastavnike svoje materijale objavljuju na Carnetovoj Meduzi ili Edutoriju, kako bi ih i drugi mogli koristiti.  

Za učenike u Istarskoj županiji online nastava počinje u ponedjeljak 16. ožujka 2020. 

Upućujemo nastavnike da su im na raspolaganju i digitalni obrazovni sadržaji (DOS) na Carnetovim stranicama i koje mogu slobodno koristiti prema danom rasporedu. Pozivamo da se koriste i materijali iz virtualnih učionica, metodičkih priručnika i digitalnih udžbenika.  

Praćenje i potpora 

Razrednici bi trebali svaki radni ran u „virtualnim razredima“ od 5. do 8. razreda u osnovnim školama i od 1. do 4. razreda u srednjim školama podsjetiti učenike na dnevni raspored i uputiti ih na sadržaje potrebne za ostvarivanje nastave taj dan. Predmetni nastavnici trebaju davati i upute oko korištenja materijala u udžbenicima te samostalnog rada učenika. Dobro je i da učenici imaju i jasne domaće zadaće kako bi se mogao pratiti njihov rad.

Prisustvovanje učenika nastavi prati se kroz njihove aktivnosti u „virtualnom razredu“.Savjetnici AZOO i ASOO pratit će aktivnosti nastavnika i pružati podršku u njihovim aktivnostima. Mentori u Školi za život kontinuirano će raditi na izradi novih digitalnih sadržaja te po potrebi davati podršku nastavnicima u izradi vlastitih materijala, osmišljavanju dodatnih materijala te dodatnih aktivnosti koje učenici izrađuju samostalno. 

Predlažemo učiteljima da kontinuirano daju povratne informacije učenicima različitim metodama vrednovanja kao učenje i vrednovanja za učenje, a vrednovanje naučenog za sada nije obavezno.Sve obavijesti paralelno će se objavljivati na stanicama MZO-a, CARNET-a, Škole za život, Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. 

Sve ravnatelje molimo da prate obavijesti u učionici za ravnatelje na Loomenu.

Potpora predmetnim nastavnicima pružat će se u odgovarajućim predmetnim virtualnim učionicama na Loomenu u kojima se provode redovite edukacije za Školu za život. Sukladno mišljenju Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i resornog ministarstva, do daljnjeg, djelatnici trebaju gore navedene aktivnosti i redovite poslove raditi na radnom mjestu u školama.

 S poštovanjem, MINISTRICA 

Prof. dr. sc. Blaženka Divjak

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.