Ministrica Divjak o virtualnoj školi: Obrazovni sustav je stabilan

Ministrica Divjak o virtualnoj školi: Obrazovni sustav je stabilan

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ocjenila je u utorak dobrim stanje u održavanju nastave, naglasivši kako je sustav stabilan te ističući da u pogon još treba staviti manje od 10 posto cijelog sustava,"Stanje stvarno dobro. Krenuli smo punom parom. Sustav je stabilan", rekla je Divjak novinarima ispred Banskih dvora podsjetivši da je u ponedjeljak bilo manjih teškoća zbog hakerskih napada. Nastava se održava preko televizije i preko online sustava, napomenula je i navela da je uspostavljeno 40 tisuća virtualnih zbornica i učionica. 
"To znači", naglasila je, "da u pogon treba staviti još manje od 10 posto cijeloga sustava".

Očekujemo nastavak online nastave bez većih teškoća

"Većina škola, bez obzira jesu li u Istarskoj županiji ili diljem Hrvatske danas je normalno krenula s online nastavom i mi očekujemo sutrašnji nastavak bez većih teškoća", izjavila je.
"Jedna smo od rijetkih europskih država koje su to uspjele staviti u funkciju od prvoga dana, tako da dobivamo dobre vijesti od naših ljudi i iz drugih zemalja gdje velik broj korisnika koristi naš sustav, gdje su djeca doma i nemaju nastave u školama matičnih država, gledaju naš program na youtubeu ili preko nekih drugih kanala", poručila je.  Odgovorila je i na pitanje dolaska učitelja u škole podsjetivši da je zadaća svih u sustavu, pa i učitelja i profesora, da učenici dobiju kvalitetno obrazovanje. 
"Dok god Stožer ne da druge obavijesti, mi možemo "voziti" ovaj sustav kakav je, pogotovo jer nam on daje mogućnost da već u prvim danima nastavnici u školi dobiju i tehničku potporu", rekla je Divjak
.
Vjerojatna preraspodjela radnog vremena

Ocijenila je da je s obzirom na razvoj stanja vjerojatno da ćemo imati i preraspodjelu radnoga vremena tako da jedan dio radi od kuće, a manji dio iz škole.  Smatra da treba iskoristiti i vrijeme u školi kako bi svi naučili raditi online. 
"Imamo pretežno pozitivne povratne informacije o praćenju nastave, rekla je dodavši kako samo mali broj nastavnika još nije spreman koristiti prilagodbe i alate. Na pitanje hoće li ova situacija utjecati na plaće nastavnika i učitelja, ministrica je podsjetila na izjavu premijera Andreja Plenkovića da plaće i mirovine trenutno nisu ugrožene. 

Sve daljnje odluke bit će utemeljene na analizama

Daljnje mjere je teško prognozirati, dodala je istaknuvši da se uopće nije razgovaralo o tome da bi se dokidali dodaci na plaće nastavnika koji su dogovoreni. "Sada je najvažnije da sve što odlučujemo bude temeljeno na argumentima i analizama a tako dugo dok ih nemamo, nagađanja nemaju smisla", poručila je ministrica Divjak.

(Izvor: HINA/Vlada)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.