Već početkom travnja upute po pitanju vrednovanja i ocjenjivanja učenika tijekom izvođenja nastave na daljinu

divjak

Epidemiološka situacija novog koronavirusa još uvijek nije projicirana od strane stručnjaka te Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne može prejudicirati kakvo će biti njeno kretanje u narednom razdoblju, a upravo o njoj ovisi većina daljnjih koraka koje bi Ministarstvo trebalo poduzeti po pitanju procesa koji se odvijaju u sustavu znanosti i obrazovanja. Cilj nastave na daljinu, osim pružanja kontinuiteta obrazovnog procesa, je i da bude sigurna luka za nastavnike, učenike i njihove roditelje i skrbnike u kriznim vremenima.

Na sredini smo drugog tjedna izvođenja nastave na daljinu i unatoč tome što smo uspjeli uspostaviti stabilan sustav učenja i poučavanja na daljinu te smo osigurali i rezervne opcije izvođenja nastave putem televizijskih emitiranja, online sustava, YouTube kanala i mrežnih stranica Škole za život, učenici i nastavnici još uvijek se privikavaju na ovakav način rada – što je i razumljivo.

Ovaj tjedan Ministarstvo će svim osnovnim i srednjim školama, ali i učenicima i njihovim roditeljima i skrbnicima, u Republici Hrvatskoj uputiti novu Preporuku za organizaciju nastavnog dana, a već početkom travnja prema školama će ići i upute po pitanju vrednovanja i ocjenjivanja učenika tijekom izvođenja nastave na daljinu.

Što se tiče održavanja ispita državne mature, očito je da postoje neki logistički izazovi po pitanju kreiranja ispita, njihove distribucije te same provedbe, na čemu Ministarstvo znanosti i obrazovanja intenzivno radi kako bi se iznašla najbolja rješenja. Trenutno su u razradi tri do četiri moguća scenarija, a u kontaktu smo i s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja koje će nam dati podatke o vremenskim okvirima koji su im potrebni za sve prethodno navede logističke izazove kako bismo ustanovili koji su scenariji najbolji.

 Naglašavamo još jednom, sve informacije bit će komunicirane pravovremeno, a sada je najvažnije da se sustav uhodava korak po korak - priopčilo je Ministarstvo znanosti iobrazovanja

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.