Ministrica Blaženka Divjak na svojoj službenoj FB stranici objavila video s nekoliko informacija za maturante

divjak

Ministrica Blaženka Divjak na svojoj službenoj stranici na Facebooku objavila je video s nekoliko informacija za maturante. Kako je rekla, želi na jednom mjestu sumirati sve ono što se zna o maturi 2020. godine.

- Najizgledniji scenarij je onaj o kojem je već dosta bilo govora, taj da su obvezni predmeti državne mature od 8. do 29. lipnja. O ovom scenariju razgovaramo s epidemiolozima kako bismo vidjeli koji su to uvjeti koje moramo zadovoljiti da se obvezni dio državne mature provede u lipnju, rekla je ministrica.
Naglasila je da je važno ovo polaganje obveznih predmeta, zato što bez polaganja toga, gimnazijalci ne mogu završiti srednju školu.Također važni su i izborni predmeti koji su značajni za upise na visoka učilišta, zato što pojedina visoka učilišta - osim obveznih predmeta boduju i poneke predmete iz izbornog dijela mature.
Ministrica napominje da je trenutno u procesu dogovaranja s Rektorskim zborom kako bi se dogovorilo koji su to izborni predmeti, kome trebaju i jesu li uopće nužni na državnoj maturi.
- Ovo je izvanredna situacija, ali bez obzira ne epidemiološku situaciju matura se mora održati, a da bismo to uspjeli, već idući tjedan Vlada planira izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, koje će predstavljati sigurnosnu mrežu kako bi se osigurala završnost za gimnazijalce, ali i mogućnost upisa na visoka učilišta - ističe ministrica Divjak.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.