UHPA o odgodi organiziranih putovanja odgojno obrazovnih institucija u Hrvatskoj

UHPA

UHPA je izdala priopćenje o odgodi organiziranih putovanja odgojno obrazovnih institucija u Hrvatskoj obustavljenih zbog izvanredne situacije u svijetu i Hrvatskoj uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19 čime je onemogućeno redovno poslovanje turističkih agencija koje su uslijed donesenih mjera zabrana putovanja prisiljene odgoditi sve planirane i unaprijed plaćene aranžmane. 

- Turističke agencije koje su uglavnom orijentirane, a neke od njih i specijalizirane isključivo za organizaciju školskih putovanja također su primorane odgoditi ranije ugovorena putovanja, a u skladu s uputom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Zajedničkom uputom Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva turizma koja je 7. travnja odaslana svim školama i visokim učilištima, oba Ministarstva podržavaju stav za odgodom organiziranih školskih putovanja za kasnija razdoblja, po prestanku trenutnih posebnih okolnosti i mjera i to bez potrebe za poništavanjem, odnosno ponavljanjem provedenih javnih poziva. 

Sugerira se turističkim agencijama da ponude školskim i visokoškolskim ustanovama nove termine za realizaciju putovanja dok se stvore uvjeti za to te spremnost realizacije putovanja i u nekim drugim, dosad neuobičajenim terminima.Prema informacijama koje smo dobili od strane turističkih agencija organizatora putovanja, pozdravljamo reakciju većine ravnatelje školskih ustanova koji su navedenu preporuku prihvatili i u suradnji s roditeljima i turističkim agencijama započeli dogovore oko novih termina putovanja.

 S druge strane, putnicima koji ne prihvate izmijenjeni datum želimo naglasiti da uplaćeni novac nije izgubljen, ali nije ni ostao na računu turističke agencije već je isti proslijeđen hotelu, aviokompaniji, prijevozniku i ostalim pružateljima ugovorenih usluga unutar ugovorenog paket aranžmana te turističke agencije u ovom trenutku ne mogu povratiti isti obzirom da i njima pružatelji usluga u ovoj situaciji nude nove termine uz zadržavanje uplaćenih depozita.Obzirom na trenutnu situaciju koja je zaustavila putovanja u cijelom svijetu, agencije se susreću i od strane svojih stranih partnera i dobavljača, kod kojih su već uplaćena sredstva s  ponuđenim odgodama putovanja ili s nemogućnošću povrata uplaćenih depozita uslijed situacije u kojoj smo se svi našli. Opcija promjene termina putovanja trenutno je jedina mjera koju koriste sve zemlje u EU. 

Čitav turistički sektor je pod pritiskom i nije održivo nametanje obveze povrata isključivo turističkim agencijama i tour operatorima jer one naprosto nisu u mogućnosti samostalno podnositi sav teret ove krize.Imajući u vidu moguće posljedice, na snagu su stupile izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu, temeljem kojih turističke agencije u ovoj situaciji putniku mogu nuditi vaučere u vrijednosti uplaćenog iznosa za odgodu svojih putovanja. Ukoliko se putnik ipak odluči za povrat sredstava, ta zakonska mogućnost naravno postoji ali tek u roku od 180 + 14 dana od prestanka posebnih okolnosti.

 Svi putnici koji će se u skladu s odlukom škole i u dogovoru s organizatorom putovanja odabrati novi termin putovanja ne trebaju činiti nikakve radnje na ovu temu nego čekati kontaktiranje od strane organizatora putovanja kad se za to stvore uvjeti. Alternativni termini mogu biti u ovoj i sljedećoj školskoj godini kao i tijekom ljetnog raspusta s obzirom na raspoložive smještajne kapacitete i skraćeni period godine u kojem se školska putovanja mogu realizirati s obzirom na trenutnu situaciju i prognoze. Navedeno podrazumijeva mogućnost realizacije višednevne izvanučioničke nastave u terminima koji dosad nisu bili uobičajeni, na primjer realizaciju škole u prirodi na početku 5. razreda osnovne škole ili, na primjer, realizaciju maturalne ekskurzije tijekom glavne turističke sezone.

Stoga pozdravljamo sve dosadašnje napore Ministarstva znanosti obrazovanja i Ministarstva turizma na ovu temu te i sami podržavamo odgodu svih putovanja kada se stvore uvjeti za to.

Vjerujemo da će turističke agencije i školske ustanove kao višegodišnji partneri u realizaciji školskih putovanja u suradnji s roditeljima iznađi odgovarajuća rješenja koja će zadovoljiti sve strane.

UHPA će nastaviti pratiti razvoj situacije na terenu, kao i sve naputke nadležnih tijela, te ćemo u skladu s istima, u slučaju da bude potrebno, prilagoditi smjernice i upute agencijama vezane uz organizaciju i pripremu putovanja, vodeći računa, prije svega, o sigurnosti i zdravlju svakog putnika a osobito djece - kaže se u priopćenju.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.