Župan Čačić nagradio Idu Kolmanić, dobitnicu srebrne medalje na Europskoj matematičkoj olimpijadi

Župan Čačić nagradio Idu Kolmanić,

Na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke koja se održala on-line 17. i 18travnja zbog aktualne situacije s virusom COVID-19, Ida Kolmanić, učenica I. Gimnazije Varaždin, rodom iz Novog Marofa osvojila je srebrnu medalju. Temeljem rezultata na Državnom natjecanju 2019. i dodatnih kvalifikacija postala je članicom ekipe Hrvatske na Europskoj olimpijadi za djevojke koja se trebala održati u Nizozemskoj.  Na olimpijadi je sudjelovalo ukupno 204 djevojaka iz 54 država. U hrvatskoj ekipi uz Idu bile su još tri djevojke od kojih je jedna osvojila brončanu medalju, a jedna pohvalu. Naša ekipa u ukupnom poretku zauzela je 17. mjesto u konkurenciji 39 europskih država odnosno 23. mjesto u konkurenciji 54 država iz cijelog svijeta. 

Dobitnicu srebrne medalje primio je župan Varaždinske županije Radimir Čačić sa suradnicima koji je tom prilikom Idi uručio novčanu nagradu iz svog osobnog fonda u iznosu od 5.000 kuna.- S obzirom na to da ne primam plaću, taj novac preusmjeren je u fond za nagrađivanje uspješnosti i izvrsnosti. Ida je osvojila srebro u kraljici znanosti, matematici.  Njezini rezultati nisu slučajnost, oni su rezultat prirodnog talenta i sustavnog rada počevši od roditelja, školskog sustava i ljudi koji rade s njom u Centru izvrsnosti. Želim joj da nastavi ovako i dalje. Sve što mi budemo mogli u sustavu ćemo pomoći – rekao je župan Čačić i istaknuo kako je izvrsnost ključ uspjeha.

 Ida Kolmanić dugi niz godina osvaja nagrade u području matematike. Temeljem rezultata na Državnom natjecanju 2019. i dodatnih kvalifikacija postala je članicom ekipe Hrvatske na Europskoj olimpijadi za djevojke koja se trebala održati u Nizozemskoj, a ovogodišnje županijsko natjecanje iz matematike riješila je 100%. 

- Natjecanje se obzirom na situaciju održalo on-line, trebalo se održati u Nizozemskoj i jako mi je žao da nismo imali priliku otputovati tamo i upoznati se međusobno. Ipak drago mi je da se održalo, a s ostalim učenicima povezala sam se preko društvenih mreža – rekla je Ida. 

U ekipi uz Idu sudjelovale su i Ema Borevković iz XV. Gimnazije (Grad Zagreb) koja je osvojila brončanu medalju te Petra Kovačić koja je pohvaljena i Nika Utrobičić iz III. Splitske gimnazije.Prof. Topić je naglasio da je Hrvatska po prvi puta sudjelovala na ovom natjecanju i istaknuo je veliku zahvalnost županu Čačiću i Varaždinskoj županiji na potpori koju daje Centrima izvrsnosti. 

Centre izvrsnosti u ovoj školskoj godini pohađa 940 učenika. Centar izvrsnosti za matematiku pohađa ukupno 214 učenika, od čega je 167 učenika OŠ i 47 učenika SŠ. S njima radi 27 mentora. Na prijemu osim župana prisutni su bili i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek i prof. Topić, voditelj Centra izvrsnosti za matematiku.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.