Maturanti danas pišu probni online esej

blaženka divjak
viber grupa maturanti you tube

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s CARNET-om i Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanja obrazovanja pokrenulo je Pisanje probnog online eseja iz Hrvatskog jezika. Cilj je povratnom informacijom o napisanom eseju pomoći učenicima da se što kvalitetnije pripreme za ispit državne mature iz Hrvatskoga jezika i testirati mogućnosti online provedbe državne mature.

Svi maturanti mogli su se prijaviti za sudjelovanje u pisanju online eseja, dakle i učenici gimnazija i strukovnih škola. Ukupno se prijavilo 13 180 učenika. Maturanti su mogli odabrati koju razinu žele pisati – A ili B. Kao i na pravoj maturi, učenici će po razinama dobiti jedan esejski zadatak i njega rješavati, a za to će imati 160 minuta. Prilikom kreiranja probnog online eseja, vodilo se računa i o učenicima s teškoćama kojima je omogućeno dulje pisanje, odnosno kasnija predaja eseja, prilagodba oblika, veličine slova, kao i mogućnost korištenja čitača ekrana za učenike s oštećenjem vida. 

Pisanje esejskog zadatka odvijat će se na CARNET-ovoj prilagodbi Moodlea, platformi Loomen. Učenici će se na sustav povezivati preko ove poveznice već od 9 sati kad će započeti s čitanjem uputa o online pisanju eseja. Čitanju i rješavanju esejskog zadatka moći će započeti točno u 10 sati. Rezultate će učenici dobiti u tjednu koji započinje 25. svibnja. Svim učenicima želimo puno uspjeha u pisanju probnog online eseja. 

Za ocjenjivanje probnog eseja Ministarstvo će nastavnicima izdati potvrdu o sudjelovanju i doprinosu realizaciji rezultata projekta na državnoj razini koja se može koristiti sukladno Pravilniku o napredovanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima te tako nastavnici ostvaruju dodatne bodove za napredovanje.

Nakon dva mjeseca učenja na daljinu, učenici nižih razreda vratili su se u školu pod strogim mjerama i pravilima. U školu su jutros mogli ući samo učenici i zaposlenici. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je u Dnevniku HTV-a nisku izlaznost učenika u školama.

- Tačno je da u 3. fazi otvaramo različite sektore, očekujemo liječnički pregled, uslugu u trgovinama i kafićima, tvornicama, koji rade, ali očekujemo i da učenici budu u školama. Nažalost, svi su to vidjeli kao priliku za različite nastupe, puno političara neodgovorno koristi tu platformu i govori o nečemu za što nemaju nadležnost. Zato pozivam roditelje i nastavnike da redovito prate web stranicu Ministarstva, jer se pravovremeno i točno informiramo, rekao je Divjak.

Naglašava da se politika interesa ne bi trebala provoditi kroz djecu. Ministarstvo je, kako je rekla, prošli tjedan kontaktiralo roditelje na čije su odluke pokušali utjecati ljudi iz škole, neki političari.
 
Nakon donošenja odluka o točnim datumima i sadržaju državne mature, poziva maturante da sve informacije prate isključivo putem službenih kanala i viber grupe Maturanti2020. Ministarstvo obrazovanja očekuje da Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja uspješno položi maturski ispit.

- Razumijem da je bilo puno pitanja i da puno informacija nije stiglo do maturanata, njih 33.000. U tom je smislu sada vrlo važno da jasno komuniciramo i da maturanti znaju koje izvore informacija moraju slijediti, rekao je ministar.

Otvaranje strukovnih škola

Očekuje se da će se strukovne škole otvoriti u jednom segmentu sljedeći tjedan. - U stalnom smo kontaktu s CNIPH-om vezano za propisivanje uvjeta pod kojima će se provoditi završni ispiti i praktični rad koji se u strukovnim školama ne može provoditi na mreži, kaže on.
Na internetski esej prijavilo se više od 13.000 maturanata.
- Ministarstvo je za ovaj probni esej imalo dva cilja - dati maturantima priliku da testiraju svoje kompetencije za esej, imali su i obrazovanje o tome kako napisati dobar esej i vidjeti koje su mogućnosti da se takvi ispiti održavaju putem interneta, pojašnjava Divjak.

Internetska nastava moguća je sljedeće godine. Očekuje se da će dio nastave i sljedeće godine biti online na mreži."Možda će biti prilika da se studentsko natjecanje ili čak dijelovi diplomskog ispita izvode na taj način", rekla je.

Na pitanje zašto se školska godina ne bliži kraju, odgovorila je da se prvo moraju postići rezultati učenja predviđeni kurikulumima. Smatra da se učenje na daljinu uglavnom provodi dobro i zato je dobro da se nastavni proces završi u redovnom trajanju školske godine.

Istaknula je da velika većina nastavnika zaslužuje nagradu, te da će nagrade biti i ove godine, što je također predviđeno rebalansom proračuna.Smatra da vrlo malo fakulteta ima izgovor za obavljanje dodatnih provjera prilikom upisa, osim u umjetnosti.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.