MZO: Više od 11.500 maturanata po prvi put sudjelovalo u pisanju probnog online eseja

MZO

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s CARNET-om i Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanja obrazovanja provelo je Pisanje probnog online eseja iz Hrvatskog jezika, najopsežnije online testiranje ovakve vrste u Hrvatskoj do danas.

Ukupno 13.180 maturanata ispunilo je preduvjete, odnosno uspješno ispunilo prijavu za sudjelovanje te su danas neometano pristupili sustavu. Od 13.180 učenika koji su uspjeli pristupiti sustavu, njih oko 11.500 je do 15.00 sati predalo svoj online esej, od čega je oko 200 učenika koristilo prilagodbu tehnologije.

Najveći broj maturanata koji nije uspio pristupiti pisanju današnjeg probnog eseja nije u potpunosti popunio prijavu za sudjelovanje (npr. nedostajao je odabir A ili B razine), a manji dio njih imao je tehničkih poteškoća (npr. s kućnim internetom) ili je odustao od pisanja eseja.

Napominjemo kako je cilj probnog online eseja testirati mogućnosti online provedbe državne mature i pomoći učenicima da se što kvalitetnije pripreme za ispit državne mature iz Hrvatskoga jezika. Riječ je o testnom sustavu te ćemo sve prijavljene poteškoće analizirati i naučene lekcije primijeniti u budućem radu.

U ovom trenutku esej još uvijek piše oko 60 učenika.

Svi oni koji danas iz objektivnih razloga nisu mogli pristupiti pisanju online probnog eseja te isti nisu predali, imaju rezervnu opciju. To mogu učiniti na mrežnim stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja koji je omogućio maturantima da pošalju svoj esej na ocjenjivanje. Sve ostale informacije mogu se pronaći na poveznici - https://www.ncvvo.hr/drzavna-matura-i-provedeni-ispiti/u-centru-mature/digitalni-materijali-hrvatski-jezik/.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.