Ministrica Divjak: Više od 500 odgojno-obrazovnih radnika nagradit će se s 10 000 kuna bruto

ministrica Divjak

Ministarstvo znanosti i obrazovanja otvorilo je Javni poziv za nagrađivanje najboljih odgojno- obrazovnih djelatnika u 2019./2020. godini. I ove će se godine, na temelju Pravilnika o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima, na sam Dan učitelja nagraditi 500 najboljih i to novčanim iznosom od 10.000 kuna bruto. Za tu namjenu Ministarstvo je u proračunu osiguralo 5 milijuna kuna. 

„Vjerujem da je ovo sjajna prilika za izvrsne i motivirane učitelje, nastavnike i odgajatelje koji nam svima trebaju biti uzor. Iznimno je važno nastaviti ovakve aktivnosti jer nagrađivanjem najboljih razbijamo uravnilovku i gradimo kulturu prepoznavanja kvalitete, rada i odgovornosti.“, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak. 

Podsjetimo, po prvi put Ministarstvo znanosti i obrazovanja prošle je godine na Dan učitelja nagradilo 510 najboljih odgojno-obrazovnih djelatnika. Osnova za nagrađivanje je omogućena Pravilnikom o nagrađivanju koji je prvi put donesen uopće. Pravilnik o nagrađivanju uz Pravilnik o napredovanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima, koji je promijenjen nakon pune 23 godine te inicijativu za rastom plaća učitelja te, također po prvi put, priznavanje statusa učitelja kao službenih osoba, još su jedna u nizu mjera s ciljem poboljšanja statusa učitelja u društvu. 

Najbolji odgojno-obrazovni djelatnici odabiru se prema kriterijima izvrsnosti svojeg rada tijekom proteklih godinu dana, a kategorije uključuju: mentorstvo učenicima, predavanja, radionice i edukacije, rad u stručnim vijećima, udrugama i sl., stručne članke, nastavne materijale i obrazovne sadržaje, projekte, unaprjeđenje rada škole, rad na unaprjeđenju sustava obrazovanja. Aktivnosti „nastavni materijali i obrazovni sadržaji, dijeljenje primjera dobre prakse, primjene inovativnih metoda poučavanja“ uključuju i rad odgojno-obrazovnih djelatnika u nastavi na daljinu čime će se istaknuti i nagraditi njihov dodatan trud koji su uložili tijekom posljednjih mjeseci u pružanju podrške i omogućavanju nastavka obrazovanja svim učenicima. 

Javni poziv za nagrađivanje otvoren je do 30. lipnja 2020. na sljedećoj poveznici: https://mzo.gov.hr/istaknute-teme/natjecaji-196/3729. Prijave će razmatrati Povjerenstvo sastavljeno od učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, odgajatelja i ravnatelja ili osoba izabranih u znanstveno-nastavno, umjetničko-nastavno, znanstveno ili nastavno zvanje.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.