MZO: Nastavlja se proces upisa u prve razrede

upisi

Ministarstvo znanosti i obrazovanja obavijestilo je županijske upravne odjele nadležne za obrazovanje, Gradski ured za obrazovanje Grada Zagreba te sve osnovne škole da je, sukladno mišljenju Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, zbog aktualno povoljne epidemiološke situacije moguće nastaviti aktivnosti vezano uz utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta i u školskim ustanovama.

Pri provođenju psihofizičkog testiranja u školskim ustanovama škole su dužne pridržavati se odgovarajućih mjera iz Uputa HZJZ-a, s naglaskom na sljedeće mjere: održavati fizičku udaljenost (najmanje 1,5 m); pojačati higijenu ruku (dezinfekcija ruku pri ulasku u ustanovu i izlasku) te, ako je moguće, koristiti vlastitu kemijsku olovku prilikom pisanja testa; odgoditi dolazak (djece i roditelja) s povišenom tjelesnom temperaturom i/ili respiratornim smetnjama te osoba sa sumnjom na zarazu COVID-19; redovito prozračivati prostorije.

„Unatoč svim izazovima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, obrazovni sustav funkcionira i aktivnosti povezane s upisima u prvi razred se nastavljaju i tako se sigurno, korak po korak, kraju privodi ova nastavna godina i priprema sljedeća školska godina. Izmjenama Pravilnika omogućili smo da se psihofizičko testiranje može provesti u samoj školskoj ustanovi uz pridržavanje svih epidemioloških preporuka, međutim, u slučaju potrebe moguće ga je, u najboljem interesu djeteta, provesti i na daljinu“, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak. 

Uskoro se u Narodnim novinama očekuje objava Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika te sastavu stručnih povjerenstava kojim je omogućeno pomicanje rokova i provođenje dijela postupaka na daljinu. Izmjenama Pravilnika postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja produljen je do 20. kolovoza 2020. godine, a za dijete koje ne može pristupiti utvrđivanju psihofizičkog stanja u razdoblju koje je utvrđeno rasporedom pregleda, roditelj je dužan najkasnije do 1. kolovoza 2020. godine o tome obavijestiti stručno povjerenstvo škole kojoj dijete pripada prema upisnom području, a ono će utvrditi drugo odgovarajuće vrijeme utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta i to najkasnije do početka nastavne godine.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.