Ministar Divjak za Nova TV: Od ponedjeljka škole su otvorene za sve učenike od prvog do četvrtog razreda

divjak

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak gostovala je u Dnevniku Nove TV.  Upitana o lošoj komunikaciji s ravnateljima, ministrica je rekla da ima sastanak na kojem su prošli sve upute i da su ravnatelji dobili upute na dvadesetak stranica.  To je također objavljeno na web mjestu ministarstva i mogu ga vidjeti i roditelji i ravnatelji i učitelji, tako da mislim da je to jasno", dodala je.  O novom povratku u školu kaže da je prije dva tjedna epidemiološki okvir bio potpuno drugačiji. "Tada se govorilo da je povratak u škole izuzetak, sad je povratak u škole pravilo i to je velika razlika", rekao je Divjak. 

Više od četiri tisuće učenika u školama

Kada govorim o struci, na struku ne utječem, niti je to moj posao, izjavio je ministar. "Ako liječnici epidemiolozi kažu da se može pod takvim i takvim uvjetima, onda bismo trebali slušati", rekla je i dodala da je kroz ta dva tjedna u školama prošlo više od četiri tisuće učenika. 
"Njihovim roditeljima bilo bi teško da se to ne vrati na posao, i u školama su bili uredno zbrinuti. To je bilo u redu. Od ponedjeljka su škole otvorene za sve učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Svi bi učenici trebali biti u školama i mislim da je okvir jasan ", rekao je Divjak. Oni koji nisu u školi morat će opravdati svoj izostanak." Samo da je opravdanje odsutnosti sada nešto šire nego u situaciji kada nije bilo koronavirus ", objasnio je ministar.

Svi učenici trebaju ići u školu

Za one kojima trebaju dodatne informacije, rekla je, trebali bi razgovarati s liječnicima. 
"Trebali bi se posavjetovati sa svojim obiteljskim liječnikom, možda lokalnom epidemiološkom službom, kako bi bilo u redu i da bi dijete moglo biti u školi. Sada se dijete može uključiti, ne samo u ponedjeljak, a potom ne za dva tjedna, kao što je to bio slučaj do sada. ali isto tako u utorak i bilo koji drugi dan, kao da je to redovit sustav ", rekao je Divjak. Ministar je rekao da svi učenici moraju sjediti za školskim stolovima. "Govorimo o osnovnoškolcima koji uče učiti čitati i pisati. Možete samo zamisliti koliko se može učiniti za mjesec dana u smislu povratnih informacija učenicima, iako je postojala i ova klasa zasnovana na Teaching on the Third, gdje su roditelji činili lavovski dio, ali nastavnicima koji su bili u školama i imali su prilično zahtjevan posao “, objasnio je Divjak.

Rekla je da studenti ne bi trebali ostati kod kuće. "Ako će postojati objektivni razlozi zbog kojih će učenici ostati kod kuće, treba razgovarati sa svojim obiteljskim liječnikom i stručnjacima. Ali dijete treba poslati u školu. Čuli ste - rekli su da su dijete jednako sigurno u školi koliko je još uvijek sigurno, posebno kad je sve otvoreno ", dodala je.

Upis u srednju školu

Što se tiče upisa u srednju školu, on kaže da je školska godina završila 14. lipnja prošle godine, a sada je 26. lipnja. 
„Dvanaest dana sigurno ne može biti skriveno ili odneseno negdje, ali napravili smo jednu važnu inovaciju, a to je da roditelj i učenik ne moraju doći u školu, sve se može učiniti online i u tom smislu mislim da roditelji i učenici nemaju nikakve posebne zadatke . 25. jula mogu biti bilo gdje, važno je da imaju pristup internetu, kao što je to sada zbog učenja na daljinu ", pojasnio je Divjak. Također je rekla da učitelji koji su u upisnim odborima moraju doći u škole. "To je relativno mali broj učitelja. Moramo dati šansu, ovaj proces traje dugo jer imamo studente s invaliditetom, imamo prijemne ispite za umjetničku školu ", rekao je ministar, dodavši da ima dosta toga što se u ovom periodu mora raditi.

O pisanju diplome

za pisanje diplome ministar kaže da sve donesene velike odluke povezane s diplomiranjem. "Sve se zna. Ono što treba učiniti Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje znanja i obrazovanja, osnovan radi provođenja državne mature - dogovoriti se s epidemiolozima treba li neke od tih mjera ublažiti. Znam da su u kontaktu i što je važno - svi datumi i svi uvjeti su poznati - rekao je Divjak. Za gornje razrede osnovnih škola, kaže da je infrastrukturni problem povratak učenika iz petih u osmi razred. 
"Imate uvjete da se mora poštivati ​​određeni broj učenika u razredu i udaljenost između njih, kao i što se može iskoristiti iz prostora i u kojoj mjeri. Neke učenike ne možete vratiti u škole jer imate situaciju da bi se u nekim školama mogli osigurati uvjeti , u nekim ne. Neke škole rade u jednoj, neke u dvije ili tri smjene ", rekla je. Ministar je rekao da većina europskih zemalja podučava poput nas.

"Učenje na daljinu također ide dobro, kao što je to slučaj i za srednjoškolce. Imaju drugačiji način virtualne učionice i izravan kontakt s učiteljima i u tom smislu mislim da je to dobro rješenje. U srednje škole vraćamo se onima koji trebaju raditi pripravnički staž, određene vježbe, poboljšati ocjene i riješiti završne ispite ", zaključila je Divjak.

Izvor: NOVA TV / Vlada
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.