Područna škola Drenovec dobila novo naličje, očekuju se značajne uštede nakon provedbe energetske obnove

Područna škola Drenovec dobila novo naličje, očekuju se  značajne uštede nakon provedbe energetske obnove

U područnoj školi Drenovec danas je održana završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Područne škole Drenovec, a završnoj konferenciji prisustvovao je i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak koji se u prisutnosti ravnateljice Osnovne škole Svibovec Melite Mesarić, gradonačelnice Varaždinskih Toplica Dragice Ratković te gradskog vijećnika Grada Toplica Željka Bedekovića obratio okupljenima.

-Ovdje se radi o europskoj investiciji, jednoj od 22 škole koje obnavljamo na području energetike. Raspon vrijednosti obnova ide od 100 tisuća eura  pa sve do  deset milijuna kuna, naravno ovisno o zahvatima i veličini škole. No, ova škola u Drenovcu ima jednu drugačiju vrijednost. Naime male područne škole bi bile osuđene na propast, a s njima društveni život kao i svaka daljnja perspektiva boravka i ostanka mladih ljudi na selu. Pokazatelji koji idu u smjeru nataliteta su pozitivni, što je dokaz dobroga smjera u kojem vodimo obrazovnu politiku ove Županije.  Dobro znamo da škole život znače, posebice  u manjim sredinama kao što je ova gdje sadržavaju i emotivnu vrijednost kod domicilnog stanovništva. Moram istaknuti kako se u Županiji u školama provode projekti energetske obnove vrijedni  oko 70 milijuna kuna, a osim tih financijskih sredstava mnoge škole smo opremili novcima i iz vlastitog proračuna i u suradnji s lokalnim zajednicama – rekao je zamjenik župana Paljak.

Ravnateljica Osnovne škole Svibovec Toplički Melite Mesarić se zahvalila Varaždinskoj županiji na pomoći i suradnji te je istaknula kako ovom obnovom škole i samo mjesto dobiva novi izgleda, ali i značaj.

-Ovo je mala ruralna sredina, školu pohađaju samo učenici iz Drenovca, trenutno njih sedam, a slijedeće godine će ih biti osam. No, moram reći kako ovdje živi mnogo mladih roditelja s malom djecom, tako da škola ima zagarantiranu budućnost. Škola je živo središte sela, i zato sam  jako sretna i zadovoljna ovom obnovom. Posebno me veseli ugradnja novog visokoučinkovitog sustava grijanja, zamijenjena je vanjska stolarija i očekujemo znatne uštede – rekla je Melita Mesarić, ravnateljica Osnovne škole Svibovec.

Inače, vrijednost projekta po ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 742.296,25 Kn, dodijeljena potpora iz EFRR-a: 410.726,83 HRK, dodijeljena potpora iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je bila 188.591,65 HRK, ukupna vrijednost projekta nakon završetka projekta iznosila je 746.831,93 kn, a ukupno sufinanciranje Varaždinske županije je iznosilo 147.513,45 kuna.

Uz već spomenutu ugradnju novog visokoučinkovitog sustava grijanja i zamjene vanjske stolarije, povećati će se toplinska zaštita vanjskih zidova i toplinska zaštita poda prema negrijanom prostiru.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.