Druga gimnazija Varaždin danas jr predstavila dopunu nastavnog plana i programa za učenike sportaše – novim predmetom Prehrana sportaša

zdrava grđan

Druga gimnazija Varaždin danas jr predstavila dopunu nastavnog plana i programa za učenike sportaše – novim predmetom Prehrana sportaša. Ravnateljica Zdravka Grđan tom je prigodom istaknula: - Dugogodišnjim radom i analizom nastavnog sadržaja i predmetnih kurikuluma koji se nude učenicima sportašima uvidjeli smo da je velik nedostatak znanje i sadržaji iz područja znanosti o prehrani, konkretno iz prehrane sportaša. Iz tog razloga radili smo na donošenju nastavnog plana i programa za izborni predmet „Prehrana sportaša“, za učenike drugih razreda u programu opće gimnazije – razrednim odjelima za sportaše. Ministarstvo znanosti i obrazovanja pozitivno je vrednovalo predloženi izborni predmet „Prehrana sportaša“ te je i službeno objavljena Odluka o donošenju nastavnog plana i programa 28. svibnja 2020. godine u Narodnim novinama. Izniman je uspjeh što na državnoj razini stručni doprinos obrazovanju sportaša i novih predmetnih Kurikuluma dolazi upravo iz Druge gimnazije Varaždin. Pedagoški rad i razvojna strategija škole fokusira se upravo na poboljšanju i unapređenju nastavnog plana i programa te učenja i poučavanja učenika .

Zahvalni smo na stručnoj podršci i autorskoj izradi novog nastavnog (izbornog) predmeta vrhunskoj i renomiranoj nutricionistici,  Aniti Car, dipl. inž. preh.teh. Od nove školske 2020./2021. godine svi učenici drugog razreda opće gimnazije za sportaše u nastavnom planu i programu imat će i predmet „Prehrana sportaša“. S obzirom da je velika potreba pružanja podrške i stručnih znanja iz područja prehrane za sportaše, učenicima sportskih odjeljenja i 4. razreda škola će omogućiti individualne konzultacije i nutritivno praćenje. Iznimna je vrijednost imati stručnjakinju i eksperticu iz područja nutricionizma s praktičnim iskustvom u prehrambenom savjetovanju ovog kompleksnog područja. Naša suradnica Anita Car je i profesorica promovirana u zvanje savjetnika iz prehrambene skupine predmeta. S obzirom da je prehrana postala stil života svakog pojedinca te se korelira sa fizičkom aktivnošću, upravo se uvođenjem predmeta „Prehrana sportaša“ naglašava uloga hrane u povećavanju kvalitete života ljudi sa stajališta njihovog zdravlja, ali i u postizanju boljih zacrtanih ci jeva, a koji uključuju i sportske rezultate. Sa tog stajališta, ključan je pedagoški pristup i metodičko-didaktička obrada sadržaja iz područja prehrane sportaša u odgojno-obrazovnom kontekstu. Tako će učenici imati priliku upoznati osnovu podjelu namirnica s odgovarajućim nutrijentima, smjernice u pravilnom načinu hranjenja sportaša, a sve sa stajališta energetske potrebe organizma pri odgovarajućim opterećenjima  - zaključila je ravnateljica Grđan.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.