Ministar Fuchs uručio nagrade najboljima od najboljih među maturantima

fuks

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs uručio je u srijedu Nagradu Soljačić učeniku zagrebačke XV. gimnazije Marijanu Višiću, a Nagradu Sakač, koju su podijelile dvije učenice, Idi Kolmanić iz varaždinske Prve gimnazije i Iris Trgovec iz Gimnazije Antuna Gustava Matoša u Zaboku. Marijan Višić postigao je na maturi najbolji rezultat na ispitima iz matematike, fizike i hrvatskog jezika na višoj (A) razini, a Ida Kolmanić  i Iris Trgovec imale su maksimalni broj bodova u informatici i matematici.

Ministar Fuchs je istaknuo kako je uspjeh nagrađenih maturanata posebno važan to više što je ostvaren u iznimnim uvjetima tijekom pandemije koronavirusa.  Profesor Marin Soljačić preko online veze je istaknuo važnost znanosti i tehnologije, za koje čvrsto vjeruje da će nas izvući iz krize.  "Vi ste budućnost napretka naše civilizacije i na vašem radu gradimo našu budućnost", poručio je Soljačić nagrađenima. Profesor Boris Sakač je istaknuo kako je važno da se mladi ljudi znaju koristiti informatikom i informatičkim vještinama kako bi Hrvatska išla ukorak sa svijetom. 
Dobitnik nagrade Marijan Višić zahvalio je u ime dobitnika, dodajući kako nagrade pokazuju da se i kod nas znanje cijeni.

Nagrađeno 35 učenika

Ministarstvo je nagradilo i najbolje maturante koji su ostvarili izniman uspjeh na državnoj maturi u školskoj godini 2019./2020. Novčanim iznosom od 2500 kuna nagrađen je 21 učenik koji je ostvario najbolji rezultat na obvezatnim predmetima državne mature te 14 učenika strukovnih škola koji su barem jedan ispit riješili sto posto. Ukupno je nagrađeno 35 učenika čija su imena pročitana.

Nagrada Soljačić u iznosu od 5000 američkih dolara dodjeljuje se maturantu koji na državnoj maturi postigne najbolji rezultat/najviši postotak riješenosti testa iz matematike (A razina) plus postotak iz fizike. Ako je dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti testova, u kriterij ulaze i rezultati testa iz hrvatskog jezika. Hrvatski A boduje se 20 posto više nego hrvatski B. Ako i nakon toga ponovno bude dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti testa, podijelit će nagradu.

Nagrada Sakač u iznosu od 5000 eura dodjeljuje se maturantu koji na državnoj maturi postigne najbolji rezultat/najviši postotak riješenosti ispita iz informatike. Ako je dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti ispita iz informatike, dodatno se kao kriterij gledaju i rezultati na ispitu iz matematike, a bude li potrebno, kao treća razina kriterija gledaju se i rezultati na ispitu iz obveznoga stranog jezika te kao četvrta razina uspjeh na ovogodišnjemu državnom natjecanju iz informatike.

Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.