Ministarstvo obrazovanja objavilo upute za škole i vrtić

Ministarstvo obrazovanja objavilo upute za škole i vrtić

Škola počinje 7. rujna, a osnovno je pravilo da treba održavati distancu, ne miješati učenike različitih odgojno-obrazovnih grupa i pojačati higijenu, dok će maske biti obvezne samo za učenike viših razreda ako nema prostora za distancu, objavilo je Ministarstvo obrazovanja.

Osnovno je pravilo da u školu ne ide onaj tko ima simptome zarazne bolesti, koji je u samoizolaciji ili ima saznanja da je zaražen Covidom-19, a osnovne postavke u suzbijanu bolesti su da treba održavati fizički razmak, smanjiti kontakt među odgojno-obrazovnim grupama te pojačati higijenu, osobnu i prostora, kazala je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a i koordinatorica Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021.

Predmetnu nastavu, rekla je, treba održavati na način da učenici dolaze u kontakt sa što manjim brojem nastavnika tijekom jednog dana ili razdoblja.

Dvosatna ili trosatna nastava, rad u dvije smjene, razlomljeno vrijeme odmora

"Predlaže se dvosatna ili trosatna nastava, rad u dvije smjene, da ne počinje nastava za sve u isto vrijeme, razlomiti i vrijeme odmora”, kazala je Pavić Šimetin predstavljajući u ponedjeljak u Ministarstvu obrazovanja upute za početak školske godine.

U uputama se predlaže osiguravanje i zamjenskih prostora u školi u slučaju prevelikog broja učenika u nekoj učionici kako bi se mogla provoditi distanca od 1,5 metara u osnovnoj školi odnosno od 2 metra u srednjoj školi.

Ako nema drugih mogućnosti, predlaže se organiziranje turnusne nastave na način da pola razreda ide jedan tjedan školu, a druga polovica drugi tjedan ili da alteracija bude po režimu tri plus dva dana.

Maske će biti obvezne u nekim slučajevima, kada nastavnik s oboljelim djetetom čeka u školi da roditelj dođe po njega, kod potrebe za intimnom njegom djeteta ili učenika, kod komunikacije djelatnika škole međusobno i s roditeljima i drugim osobama koje ulaze u škole, za nastavnike u kući učenika, za pomoćnike u nastavi, treće odgajatelje.

Maske će biti obveze i za učenike viših razreda osnovne škole i učenike srednjih škola samo u slučajevima kada se neće moći postići razmak u učionici, kao i za profesore ostalih predmeta u razrednoj nastavi, primjerice engleskog jezika, zatim za odgajatelje, učitelje i nastavnike kada prolaze hodnicima, kazala je Pavić Šimetin.

Preporuka je i da djelatnici s kroničnim bolestima nose maske.

Maske se trebaju nositi pravilno, mjerenja temperature na ulazu u školu neće biti, ali roditelji će morati mjeriti temperaturu kod kuće, a u vrtićima i nižim razredima osnovne škole imat će obvezu svaki je dan upisivati, dodala je.

U slučaju kada se kod nekog djeteta pojave simptomi bolesti, ono se odvaja i roditelji dolaze po njega, s tim da zbog pojedinačnih slučajeva ne treba raditi paniku, već reagirati i zvati epidemiologe tek kod grupiranja odnosno pojave simptoma kod više djeteta. Ako je dijete pozitivno na Covid-19, razred ili vrtićka grupa ići će u izolaciju, kazala je.

Pavić Šimetin istaknula je da djeca nisu superširitelji i da su rijetki prijenosi s djeteta na ukućane i nastavnike.

Dodala je da će svaka škola upute prilagoditi svojim specifičnostima, da mora upoznati s uputama roditelje i nastavnike.

Zabrinutim roditeljima poručila je neka se savjetuju s liječnikom specijalistom ili liječnicima primarne zaštite koji im može savjetovati pod kojim okolnostima dijete može ići u školi ili ne.

Niži razredi osnovnih škola funkcionirati će po modelu "balončića" 

Ministar obrazovanja i znanosti Radovan Fuchs ponovio je kako će niži razredi osnovnih škola funkcionirati po modelu "balončića" na način da neće izlaziti iz razreda, imat će kontroliran odlazak u sanitarne čvorove, razrednica će s njima biti cijelo vrijeme i neće se miješati s ostalim razredima. Oni neće morati nositi maske, kao ni njihova učiteljica.

Učenici viših razreda osnovnih škola. ako je prostor dovoljno velik za distancu, neće morati nositi maske, a ako je prostor manji, onda će morati. Slične su upute i za srednje škole. Po školskim hodnicima maske će biti obvezne.

„Dio osnivača škola već je spomenuo da će osigurati maske za učenike, ali ako oni zapnu, onda ćemo uskočiti i mi. Jedna platnena maska košta oko 8 kuna, po djetetu vam trebaju 4 maske, one se operu i nije to neki prevelik problem”, kazao je Fuchs na upit tko će osigurati maske za djecu.

Na upit o održavanju izborne nastave poput vjeronauka, stranih jezika i informatike naglasio je da se učenici neće moći spajati i ako to nije moguće organizirati, onda će ta nastava ići online.

Online nastava provodit će se u slučaju dva scenarija, kada je kompletan razred ili škola u izolaciji ili kada se razred dijeli radi dobivanja dodatnog prostora radi osiguravanja distance, pojasnio je Fuchs.

„To ne bi trebao biti veliki problem, najnepovoljnija je varijanta držati djecu kod kuće”, naglasio je.

Na upit o dodatnom plaćanju nastavnika za dodatni angažman rekao je da će se u dodatnim razgovorima vidjeti na koji način je to moguće.

Za fakultete je rekao da se upute još dorađuju ali da akademske institucije sukladno svojoj autonomiji i znanju mogu i same organizirati svoju nastavu.

Za strukovne škole i održavanje prakse rečeno je da će se postupati prema preporukama za svaku djelatnost.


Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.