Apel: Sport, rekreacija i slobodne aktivnosti najvažnije su za zdravlje djece, nemojte ih braniti

Apel: Sport, rekreacija i slobodne aktivnosti najvažnije su za zdravlje djece, nemojte ih braniti

Rad sportskih škola, teretana,sportskih klubova, sportskih centara, školskih sportskih dvorana u žiži je jkavnosti i Stožera vezano uz epodemiološke mjere za suzbijanje širenja koronavirusa, no koliki je to problem znaju roditelji djeca i naravno klubovi i sportske škole. Jedan apel stigao nam je ovih dana iz Univerzalne sportske škole Junior, koja organizira rekreacijske sportove za djecu od najmlađe dobi, pa voditeljica Snježana Jagačić na problem ukazuje ovim riječima:

- Svjetska zdravstvena organizacija čitavo ovo vrijeme poziva sve ljude, od najmlađih do najstarijih, da paze na svoje fizičko i psihičko zdravlje, a redovita tjelovježba uključuje brigu i o jednom i o drugom. Odrasli su uglavnom tijekom jutra na poslu, a mladi u školama i vrtićima pa svakodnevna tjelovježba, koja bi u ovo vrijeme trebala biti imperativ, pada u drugi plan. Vikende ljudi često iskoriste za duge šetnje ili planinarenja, no, s obzirom na to da nam dolazi najhladnije razdoblje u godini, mislim da će se takav oblik aktivnosti, zbog vremenskih uvjeta, prorijediti.  

 

Apeliramo i tražimo nadležno Ministarstvo za turizam i sport i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje da razmisle o nedostacima zatvaranja sportskih dvorana i teretana i posljedicama koje bi se ponajviše mogle odraziti na najmlađima kojima je i sport, ali i socijalizacija koju sportske aktivnosti uključuju, najbitnija. Vjerujem da su se svi koji se bave sportom pridržavali ranije propisanih mjera i da bi se sportske aktivnosti trebale nastaviti. Vlasnica sam Univerzalne sportske škole Junior koja okuplja najmlađe uzraste i potiče ih na razvijanje zdravih sportskih navika i ljubavi prema fizičkoj aktivnosti. Nažalost, kao i ostalim sportskim djelatnicima i ljubiteljima sporta, i nama je zabranjeno raditi.Tužni smo zato što se zanemaruje važnost sportskih aktivnosti i ne pokušava se pronaći rješenje koje bi omogućilo održavanje treninga i vratilo nam bar djelić „starog normalnog“. Pozivamo i sve istomišljenike da se jave, možda da i iniciramo peticiju i pomognemo svim sportašima, a ponajviše djeci, da se nesmetano nastave baviti sportom i tako održe svoje zdravlje.

Ministarstvu obrazovanja i Stožeru na razmišljanje

Školske sportske dvorane su u čitavom svijetu namijenjene učenicima, a u večernjim terminima se koriste za rad svih sportskih udruga i ljubitelja sporta koji se brinu o svom zdravlju. Varaždin ima puno sportskih objekata, od vrtića, osnovnih i srednjih škola, koje trenutno zjape prazne zbog mjera koje omogućuju korištenje sportskih dvorana u večernjem terminu, istodobno zabranjuju i miješanje djece koja pohađaju različite vrtiće ili škole. Najmlađima, osnovnoškolcima i srednjoškolcima tom je mjerom onemogućeno pohađanje svih izvanškolskih aktivnosti pa tako i sportskih.

Sport nije samo sport, nego i mjesto na kojem djeca stječu zdrave navike, uče se toleranciji, prijateljstvu te razvijaju socijalne vještine. Tužno je da se ne dopušta miješanje djece u izvanškolskim aktivnostima, a istovremeno je to miješanje nemoguće izbjeći u svakodnevnom životu – na igralištima, u
rođendaonicama, glazbenim školama, javnom prijevozu.

Dakle, organizirano i uz kontrolu i brigu ne smijemo raditi, ali istovremeno, neorganizirano miješanje djece je u redu. Što se tiče treninga, svi klubovi imaju jasne epidemiološke upute, zna se točno i u koje vrijeme tko koristi dvoranu, prostor se redovito provjetrava i dezinficira, pazi se na vremenski razmak između skupina te se svim polaznicima mjeri tjelesna temperatura. Ako se to ne promijeni, onda su te mjere zastrašujuće jer su djeca obilježena razredom i grupom u vrtiću te im se oduzima pravo na normalnu socijalizaciju koja im je, s obzirom na to da su najosjetljivija karika društva, najpotrebnija.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.