Fuchs za Novu TV o odluci o prelasku srednjoškolaca u internetsku nastavu i o vijestima o ocjenjivanju eseja na maturi

radovan fucs

Na sjednici Vlade u ponedjeljak donesena je odluka da se srednjoškolci od ponedjeljka, 14. prosinca, prebace na internetsku nastavu. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs razgovarao je sa svim županima o korekcijama prvobitnih planova u vezi sa školama. Od ponedjeljka će sve srednje škole prijeći na internetsku nastavu. U Istri se maske vraćaju u učionice.  
U srednjim školama zaraženo je 0,6 posto. Ministar Fuchs rekao je za Dnevnik Nove TV da je 0,4 posto pozitivno u osnovnim školama. "To smo u velikoj mjeri očekivali u Ministarstvu znanosti i obrazovanja", rekao je Fuchs.  
"Mišljenja epidemiologa i struke nedavno su se pojačala o tome kako bi nove mjere trebale smanjiti kontakte unutar javnog prijevoza. To je jedan od primarnih razloga zbog kojih se županije žele prebaciti na internetsku nastavu u zadnjem tjednu školske godine", rekao je Fuchs. 
"Još uvijek čekamo njihove odluke u konzultacijama s županijskim čelnicima, osnivačima, ravnateljima i epidemiolozima na lokalnoj razini", dodao je Fuchs, dodajući da će zabilježiti želje županije tijekom ovog tjedna. "Stvari idu u tom smjeru", istaknuo je Fuchs.
 
Navodi da je razgovarao sa županima. "Htio sam čuti kakva je situacija s njima. Kad su bili na sastanku s premijerom Plenkovićem, bilo je puno mišljenja koja su morali proći u posljednja tri dana, ali u međuvremenu je došlo do kristalizacije mišljenja da bi to trebalo cijeli tjedan", objasnio je Fuchs. .
 
Za vježbe u radionicama i s poduzetnicima kaže da je ovo zadnji tjedan."Nakon toga dolaze školski praznici. Pomaknuli smo školske praznike za tjedan dana, a djecu ćemo izbaciti iz škole do 18. siječnja. I to je prilično dugo razdoblje u kojem će škole biti bez učenika. Neće biti previše gužve, da bi se eliminirali i onu komponentu koju su epidemiolozi stavili kao jednu od najvažnijih u javnom prijevozu ”, rekao je Fuchs. 
"Tada ćemo vidjeti da se javlja određeni učinak. Što se tiče strukovnih škola, nadam se da će tjedan dana moći organizirati praktični dio", rekao je Fuchs. 
"Sjetimo se okolnosti kada se nitko nije pitao što se dogodilo s praktičnom nastavom, a nije bilo zaključavanja ili COVID-a i posebnih mjera, a to je bilo prošle godine kada je bio štrajk i kad su studenti bili izvan nastave mjesec dana", objasnio je Fuchs .
 
Za ocjenjivanje eseja na maturi kaže da ne bi bilo pravedno da se takva odluka promijeni u roku od godinu dana. 
"Pokrenuli smo postupak savjetovanja sa svim odjelima i institucijama za hrvatski jezik koji su važni za donošenje takvog mišljenja. Ako nam daju svoja mjerodavna mišljenja na temelju kojih možemo donijeti odluku, tada bi ocjenjivanje eseja bilo uvedeno sljedeće godine", zaključio je Fuchs. .
 
Izvor: Nova TV / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.