Zdravka Grđan: Otvaramo školske resurse, domove i srca za učenike iz Sisačko-moslavačke županije

Zdravka Grđan:

Danas je u 8 sati održan virtualni ZOOM sastanak ravnatelja srednjih škola i učeničkog doma Varaždinske županije okupljenih u varaždinski ogranak Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja. Uz redovne teme, fokus sastanka bila je hitna reakcija i  humanitarna inicijativa pomoći učenicima, roditeljima i kolegama ravnateljima srednjih škola Sisačko-moslavačke županije. Predsjednica varaždinskog ogranka UHSR-a i savjetnica župana Čačića za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti Zdravka Grđan komentirala je zaključke radnog sastanka sa svojim kolegama ravnateljima:

- Krizne situacije nitko ne planira no upravo sada moramo pokazati staloženost, zajedništvo, humanost i ponuditi konkretna rješenja. Cijela Hrvatska suosjeća sa Siskom i Petrinjom, međutim zagrebačko iskustvo iz ožujka ove godine pokazalo je i dokazalo svu sporost i neučinkovitost u zakonskim rješenjima na nacionalnom nivou. Pohvaljujemo spremnost mnogih pojedinaca, građana, udruga i institucija u instant prikupljanju humanitarne pomoći, prehrambenih i higijenskih potrepština. Međutim, svjesni smo da to nipošto nije dugoročno rješenje. Ljudi su ostali bez svojih domova ili su im ostale ruševine neadekvatne za normalan život.Iz tog razloga mi ravnatelji odlučili smo sve naše školske resurse staviti u funkciju i maksimalno otvoriti obrazovnu logistiku Varaždinske županije. Pod nazivom “ Zajedništvo nema granica”   organizirat ćemo prikupljanje donacija, prehrambenih i živežnih namirnica u narednom periodu te će svaka srednja škola dati svoj specifičan doprinos. Strukovna škola u izradi posteljine, namještaja a Strojarska i prometna škola te Srednja škola Vinica će svojim teretnim vozila odvesti pomoć tijekom narednih mjeseci.Konkretno to znači da ćemo dati doprinos u opskrbi i najhitnijih potrepština učenicima i njihovih roditelja u obliku donacija preko komunikacijskih kanala s našim kolegama ravnateljima Sisačko- moslavače županije. Međutim, ono ključno što pokrećemo je inicijativa prihvata učenika s pogođenih područja u naše domove - u domove naših učenika i njihovih obitelji, naših nastavnika  i u domove ravnatelja. Učenički domovi u Varaždinu i Maruševcu također otvaraju svoja vrata – naglasila je Grđan. 

Mnogi smještajni kapaciteti su ponuđeni na raspolaganje diljem Hrvatske no mi ćemo otvoriti i vrata svojih domova te pružiti učenicima sigurno i pozitivno okruženje te emocionalnu i ljudsku podršku. Naročito kada krene drugo polugodište, učenici moraju imati osnovne uvjete za učenje i život.Svaki ravnatelj će  odraditi komunikaciju sa svojim Vijećem učenika, Vijećem roditelja i kolektivom te pozvati na humanost i definirati koliki broj domova i obitelji možemo otvoriti za učenike srednjoškolce iz Sisačko- moslavačke županije. Varaždinska županija u suradnji s Zavodom za javno zdravstvo osigurat će testiranje na COVID-19 za sve učenike spremne na život u našim obiteljima i pohađanje naših srednjih škola, dok država ne donese dugoročno rješenje.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.