Odgodu početka nastave zasad zatražilo osam škola na potresom pogođenom području

Odgodu početka nastave zasad zatražilo osam škola na potresom pogođenom području

Tlo na sisačko-petrinjskom području još podrhtava, a počele su i niske temperature. Razrušeni domovi i za nastavu nesigurne školske zgrade razlog su da će se za neke školarce početak nastave u drugom polugodištu (unatoč najavama o početku nastave u ponedjeljak, 18. siječnja) morati odgoditi. Potvrdio je to ovih dana i ministar Radovan Fuchs, obrazloživši to ovim riječima:

"Oko 460 đaka nema pristup internetu, za njih se ide u osiguravanje sim-kartica, oko 10 posto odnosno nešto više od 1400 učenika nije više na tom području nego se nalaze negdje drugdje, devet škola neće se moći obnoviti nego su kompletno uništene i trebat će ih srušiti i napraviti nove. Imamo 19 škola koje će se moći obnoviti, 22 škole koje nisu stradale i koje su sigurne", naveo je Fuchs u izjavi novinarima nakon predstavljanja nove opreme Seizmološke službe pri Geofizičkom odjelu PMF-a.

Podatci se prikupljaju svakodnevno, a Ministarstvo na tom području ima svoje timove, dodao je te potvrdio da će u nekim školama početak nastave u drugom polugodištu biti odgođen, a tu je odgodu za sada zatražilo osam škola.
"Naravno da ćemo udovoljiti svim željama i prijedlozima koji nam službeno dolaze s terena i nadam se da će, što se izvođenja nastave tiče, sve biti u okviru onoga što je predviđeno školskim programom", dodao je Fuchs.
Pretpostavlja da će biti riječ o barem dva tjedna odgode, a ako budu zatražili i više, onda će se, rekao je, kroz razgovor vidjeti na koji je način je to moguće nadoknaditi, s obzirom na to da se nastava koja se ne izvede mora nadoknaditi.
Neke stvari će se, dodao je, "posložiti u hodu, poput dodatnih potpora, poglavito maturantima na tom području i imamo ideja kako ćemo to napraviti".
"Razmišljamo i osiguranju psihološke pomoći, mogućem izvođenju nastave i u nekim kontejnerima na određenim punktovima izvan gradova, izvan Petrinje i Gline, ali to možemo napraviti tek nakon što dobijemo kompletne cjelovite podatke", dodao je ministar.

Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.