Fuchs: Od početka nastave izuzeti dijelovi Sisačko-moslavačke županije

Fuchs: Od početka nastave izuzeti dijelovi Sisačko-moslavačke županije

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u četvrtak da u dijelovima Sisačko-moslavačke županije pogođenima potresom nastava neće početi u ponedjeljak, 18. siječnja, kada kreće "licem u lice" za učenike nižih razreda osnovne škole i maturante diljem Hrvatske.Nakon sjednice Vlade ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je novinarima da će u ponedjeljak, 18. siječnja, u školske klupe sjesti učenici osnovnih škola od prvoga do četvrtoga razreda i maturanti, odnosno učenici četvrtih razreda gimnazija i strukovnih škola te petih razreda medicinskih škola koja i traje pet godina.
"To smo predlagali i tako smo i dogovorili s većinom županija osim dviju, imajući u vidu da su maturanti ove godine pod dodatnim opterećenjem i kako bi se što bolje pripremili za polaganje ispita državne mature i same mature", rekao je Fuchs.
 
Sisačko-moslavačka županija prva dva tjedna možda i bez online nastave
 
Istaknuvši kako je situacija u Sisačko-moslavačkoj županiji, posebice u Sisku, Petrinji i Glini, bitno složenija, ministar je izvijestio da će se u nekim školama odgoditi početak nastave, te da u prva dva tjedna gotovo sigurno neće biti ni online nastave, odnosno nastave na daljinu. 
Fuchs je objasnio da odluku o odgodi nastave predlažu i donose osnivači, da za sada gotovo sigurno zna da je riječ o osam škola, koje nisu samo oštećene te ih treba rušiti ili obnavljati, nego su i djeca traumatizirana i raseljena, a isti slučaj je i s nastavnicima
Dodao je kako će se, naravno, sa smirivanjem situacije, nastava nadoknaditi, a za to postoji nekoliko modela - nastava subotom, ali i produžetak školske godine u ljetnome peridou.
 
Stanje na terenu - 1921 učenik i 211 djelatnika napustilo potresno područje
 
Kada je pak riječ o stanju na terenu, Fuchs je izvijestio da je do sada identificirano da su 1921 učenik i 211 djelatnika u školskom sustavu napustili potresom pogođena područja i otišli u druge krajeve Republike Hrvatske. 
Napomenuo je kako je mjerodavno ministarstvo provodilo ankete pa se, sukladno sadašnjim podatcima, zna da se oko stotinjak učenika i 22 djelatnika škola, a među njima nisu isključivo učitelji, ne namjerava barem neko dulje vrijeme vratiti u područja pogođena potresom.Ministar Fuchs rekao je da, prema jučerašnjim podatcima, učenicima nedostaje 1167 komada računalne opreme kako bi mogli nastaviti školovanje. Dodao je kako je oprema djelomično stradala u potresima, a i dio možda još i nije isporučen, ali da ne zna taj podatak.
Učiteljima pak treba osigurati 113 laptopa kako bi mogli nastaviti raditi, internetske veze nisu dostupne za 607 učenika. Fuchs je ustvrdio da ministarstvo radi sve što je moguće da se osiguraju tehničke pretpostavke za nastavak obrazovanja učenika bez obzira na to hoće li se nastava u nekim školama odgoditi ili ne. 
Nedostatak interneta, objasnio je, pokušava se riješiti sim karticama, a razmatra se i varijanata da se na onim mjestima na kojima je signal dostupan postave kontejneri.
 
Razumljiv je strah roditelja u Zagrebu, predviđena je mogućnost psihološke pomoći djeci
 
Ocijenio je da grad Zagreb poduzima intenzivne korake kako bi učenici imali siguran put do škola, dodavši da to potvrđuju mnoge dizalice i radnici koji su u gradu, te da je ministarstvo u stalnom kontaktu s gradskim poglavarstvom i pročelnikom za obrazovanje Ivicom Lovrićem i prati tijek radova. 
"Tamo pak gdje se neće moći dovoljno dobro osigurati neke dijelove fasada napravit će se tuneli, odnosno koridori koji štite pješake", rekao je.
Na novinarsku konstataciju kako su se u Sisku mnogi roditelji, učitelji i ravnatelji bunili protiv početka nastave uživo i na pitanje je li njihov zahtjev prihvaćen, Fuchs je ponovio kako će mjerodavno ministarstvo postupiti sukladno odluci osnivača donesenoj u koordinaciji s ravnateljima škola i učiteljima, odnosno dat će suglasnost kada to i kako osnivači zatraže. 
Kada je pak riječ o roditeljima koji su se bunili u Zagrebu, potvrdio je da je upoznat s inicijativom roditelja, istaknuvši da ministarstvo u potpunosti razumije traumatiziranu djecu i roditelje pa je zato predviđena i mogućnost psihološke pomoći djeci. 
"Duboko sam uvjeren da je za djecu bolje da idu u školsko okruženje i da će sa svojim kolegama sigurno lakše podnositi situaciju nego da su kod kuće", rekao je i ponovio da razumije strah djece i roditelja, ali misli da nije opravdan.
Vezno uz pandemiju koronavirusa, novinare je zanimalo kada se može očekivati da se sva djeca vrate u škole
"Da se mene pita istoga trenutka kada to dopusti epidemiološka situacija djecu treba vratiti u škole jer je konačno svima jasno da je jedino i isključivo nastava 'licem u lice' ta koja u potpunosti pruža ono što obrazovni proces i treba pružiti", istaknuo je Fuchs.
 
Zaključio je da će tako i biti kada to omogući epidemiološka situacija jer se svuda u svijetu vidi da su prve mjere 'olabavljivanja' epidemioloških mjera upravo one u obrazovnim ustanovama.
 
Izvor: Hina / Vlada
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.