Fuchs: Cjelodnevni boravak učenika u školi cilj je Republike Hrvatske u narednom razdoblju

Fuchs: Cjelodnevni boravak učenika u školi cilj je Republike Hrvatske u narednom razdoblju

Nakon sastanka s varaždinskim županom Radimirom Čačićem, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da se mora osigurati infrastruktura za cjelodnevni boravak učenika u školi, što je i cilj Republike Hrvatske u narednom razdoblju.Rekao je da je na radnom sastanku sa županom Čačićem definirao buduće projekte u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i da se u okviru Fonda za oporavak, vrijednog više od 22 milijarde eura, otvara prostor za obrazovanje, odnosno otvaraju se velike mogućnosti za izgradnju škola u Republici Hrvatskoj. 

"Koncept je ići na cjelodnevni boravak učenika u školi. Za to moramo izgraditi određenu infrastrukturu", rekao je ministar, naglasivši da u Hrvatskoj trenutno oko 40 posto škola radi u dvije smjene.

Prelazak na sustav s punim radnim vremenom u školama značajno bi povećao broj aktivnih sati djece u školi, jer djeca u Hrvatskoj, u usporedbi s drugima u Europskoj uniji, imaju najmanji broj sati u školi. "To bi prilagodilo raspored, proširilo mogućnost da djeca usvajaju neka druga znanja kroz interdisciplinarne teme, rješavali domaće zadatke kako bi kvalitetno proveli vrijeme kod kuće s roditeljima", objasnio je ministar. Što se tiče Varaždinske županije, trebalo bi izgraditi određenu školu, nadograditi je, kao i sportsku dvoranu.

Govoreći o suradnji s Ministarstvom, župan Čačić rekao je da je postignuta i plaćena nagodba vezana za javno-privatno partnerstvo te da su glavni projekti koji su planirani postavljeni u vremenskom okviru. Spomenuo je planirani projekt nadogradnje OŠ Ivanec, kao i izgradnju "desetak malih sportskih dvorana".

"Također imamo realan okvir za integriranu osnovnu i srednju glazbenu školu u središtu ovog grada. Fantastičan projekt koji udvostručuje kapacitete tog školskog prostora i otvara prostor za čitav niz drugih sadržaja", dodao je župan izrazivši nadam se da će se svi ti projekti realizirati u suradnji s Ministarstvom kroz europske projekte."Ovo je važan projekt za ovaj grad i županiju, kao i za Hrvatsku u cjelini, jer samo Dubrovnik ima takvu ponudu", dodao je župan.
Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak dodao je da se u još 40 posto škola nastava odvija u dvije smjene, a u Varaždinskoj županiji u samo četiri posto škola."Dakle, ovdje je 96 posto jednosmjenske nastave koja je u skladu s državnim projektom prijelaza na redovite učenike", rekao je Paljak, dodajući da su to, uz dodatak Osnovne škole i Glazbene škole Ivanec, središnji projekti.

Ako tako ostane, nema razloga da se svi srednjoškolci ne vrate u škole

Ministar Fuchs rekao je kako se nada da će se trenutni trend u epidemiološkoj situaciji popraviti i da će se za dva tjedna svi srednjoškolci vratiti u školu."Ako ostane tako, mislim da nema razloga zašto se ne bi vraćali u školu", rekao je ministar na pitanje novinara hoće li se svi srednjoškolci vratiti u školu za dva tjedna. Kad je riječ o nastavku nastave za učenike u Sisačko-moslavačkoj županiji, državni tajnik Tomislav Paljak istaknuo je kako Ministarstvo ima informacije da se na području potresa pogođeno dvije tisuće prognanih ili deložiranih učenika.

"Mogu reći da su od danas sva djeca u Sisačko-moslavačkoj županiji u nekom obliku obrazovanja. Od 53 škole, 28 je oči u oči, 13 srednjih škola ide u kombinaciju A i C, maturanti licem u lice, također završne razrede strukovnih škola, ima i praktične nastave u sigurnim objektima ", rekao je Paljak. Dodao je da se za učenike devet škola nastava odvija po C modelu, odnosno putem interneta.
Paljak je naglasio da je Ministarstvo osiguralo milijun kuna za informatičke tehnologije i da se sada intenzivno bave pitanjem odašiljača, dostupnosti priključaka i konfiguracijom terena, što je, rekao je, složeno."Trenutno radimo na šest mobilnih repetitora, od kojih je jedan postavljen u Gornjoj Bačugi u petak, a djeca s tog područja koja uopće nisu imala signal, sada ga imaju. Svi su dobili tablete", rekao je Paljak.

Na pitanje novinara o web stranici Škole za život koja tijekom vikenda nije radila nekoliko sati, ministar Fuchs rekao je da je Ministarstvo ispunilo sve obveze prema tvrtki koja je domaćin web stranice i da ne zna zašto nije radilo vikend."Kako je tvrtka potpisala ugovor s Ministarstvom, sve su obveze ispunjene", rekao je ministar odgovarajući na pitanje postoje li u našim školama doživotne škole i hoće li se nastaviti cjelovita kurikularna reforma.

"Radimo na cjelovitoj kurikularnoj reformi, u onom segmentu koji je ostao. Čitav niz dokumenata koji su trebali biti izrađeni, ali nisu izrađeni, sada se preuređuje i radi. Mentori su se očito vratili tamo gdje su to bi trebalo biti, a to su učionice. "rekao je Fuchs.

Izvor: Hina / Vlada
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.