Janku Vrčeku dodijeljena županova nagrada za izvrsnost, 2.000 kuna za brončanu medalju na Olimpijadi iz fizike

Janku Vrčeku dodijeljena županova nagrada za izvrsnost, 2.000 kuna za brončanu medalju na Olimpijadi iz fizike

Bivši učenik Prve gimnazije Varaždin, danas student prve godine prirodoslovlja Sveučilišta u Cambridgeu Janko Vrček, na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike 2020. ostvario je izniman uspjeh - u jakoj konkurenciji mladih fizičara iz cijelog svijeta osvojio je brončanu medalju.
Za izvrstan rezultat župan Radimir Čačić je Janku Vrčeku dodijelio novčanu nagradu u iznosu od 2.000 kuna. Nagradu mu je na današnjem prijemu uručio zamjenik župana Robert Vugrin, koji je čestitao mladom fizičaru zajedno s pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslavom Huđekom, savjetnicom župana za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti Zdravkom Grđan i ravnateljicom Prve gimnazije Varaždin Janjom Banić. Na prijemu su bili i Jankovi roditelji, Vesna i Neven Vrček.
- Ova brončana medalja je samo jedan u nizu uspjeha Janka Vrčeka na natjecanjima iz znanja, a ponosni smo što je svoj put započeo u Centrima izvrsnosti Varaždinske županije, još u četvrtom razredu osnovne škole. Pohađao je čak četiri centra izvrsnosti, iz matematike, fizike, kemije i informatike, a impresivno je da, osim u ovim područjima, sudjelovao i na natjecanjima iz biologije. Osvajač je niza medalja na državnim natjecanjima, kao i srebrne medalje 2018. na Europskoj olimpijadi iz prirodoslovlja za učenike do 16 godina. Prvu brončanu medalju na Olimpijadi iz fizike je osvojio 2019. godine, a drugu sada u prosincu 2020. godine. Izniman je to rezultat ostvaren u jakoj konkurenciji mladih fizičara iz 80-ak država iz cijelog svijeta, koji su se uspjeli kvalificirati na ovo prestižno natjecanje. Ovakvi mladi ljudi su nam glavni poticaj da Centre izvrsnosti, koji su pokrenuti još 2007. godine, iz godine u godinu kontinuirano unapređujemo uvodeći nove programe. Čestitam Janku, njegovim roditeljima i svim mentorima - istaknuo je zamjenik župana Vugrin i dodao da se čestitkama pridružuje i župan Čačić, koji je također ponosan na Jankov uspjeh.
Olimpijada iz fizike je trebala biti održana u Latviji u srpnju 2020., no zbog epidemije koronavirusa je organizirana u prosincu u zemljama sudionicama uz vlastiti nadzor, u čak 13 vremenskih zona. U Hrvatskoj je održana na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, a u peteročlanoj hrvatskoj ekipi je, uz Janka, bio još jedan Varaždinac, Marko Srpak.  

Janko Vrček je zahvalio Varaždinskoj županiji, Centrima izvrsnosti i svojim bivšim školama te svim profesorima. - Ovu brončanu medalju sam osvojio na samom kraju srednjoškolskog obrazovanja, a prije fakulteta. Put do nje bio je jako dug, kontinuirano sam radio niz godina, trebalo mi je mnogo podrške, ne samo pri stjecanju novih znanja, nego i emotivne. Zapravo sporo učim, trebaju mi sati i sati na jednom području da bih mogao reći da nešto stvarno znam i da dobijem odgovor koji me zadovoljava – rekao je Janko.Otkrio je da je studij na Sveučilištu u Cambridgeu odabrao ne samo zato što je veliko ime u svijetu, nego i zato što imaju studij prirodoslovlja, pa je to prilika da vidi koja su sve područja najbolja za njega.
Čestitke mu je uputio i Miroslav Huđek, županijski pročelnik i voditelj Europskog centra za darovite – Centara izvrsnosti Varaždinske županije. – Od 1995. godine ovo je šesta medalja koju učenici Varaždinske županije osvajaju na svjetskim i europskim olimpijadama iz fizike, a rezultat Janka Vrčeka posebno je značajan jer je on brončanu medalju potvrdio. Moram reći i to da su Centri izvrsnosti dokazali i pokazali globalnu konkurentnost. Krajem prošle godine su Centri izvrsnosti primljeni u Svjetsku mrežu za potporu darovitima, čije je sjedište na Sveučilištu Western Kentucky u SAD-u, pa je zahvaljujući nama Hrvatska jedna od 47 zemalja koja ima tu sposobnost i privilegiju. Prema podacima Europske mreže za darovite, čiji smo jedan od 24 centara, prema broju točaka za darovite čiji rad koordiniramo, mi smo na trećem mjestu, pa možemo reći da smo i mi prošle godine na neki način osvojili brončanu medalju – rekao je Huđek.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.