Energetska obnova i novi investicijski zamah u Srednjoj školi „Arboretum Opeka“ u Općini Vinica

Energetska obnova i novi investicijski zamah u Srednjoj školi „Arboretum Opeka“ u Općini Vinica

Srednja škola Arboretum Opeka Marčan energetski je potpuno obnovljena, a na današnjoj završnoj konferenciji moglo se čuti koliko se financijskih sredstava ulaže u  samu školu kao i u Arboretum Opeka, jedan od tri arboretuma u Hrvatskoj. Tom prilikom školu su obišli i završnoj konferenciji nazočili zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac, savjetnica župana za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti Zdravka Grđan,, ravnatelj Javne ustanove za razvoj Varaždinske županije Krunoslav Blaži, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije Jelena Pavleković, ravnateljica Srednje škole mr.sc. Rajka Tršinski, županijski vijećnik i član Školskog odbora Mihael Liber te djelatnici same škole.

Projekt energetske obnove je predstavila ravnateljica srednje škole mr.sc. Rajka Tršinski koja je izrazila iznimno zadovoljstvo obnovom škole te se pritom zahvalila Županiji na svesrdnoj pomoći u realizaciji ovog projekta, ali i za sva ulaganja u školu i Arboretum.

Zamjenik župana Robert Vugrin je u svom obraćanju naglasio kako projekt predstavlja završetak jednog ciklusa ulaganja, a ujedno i početak jednog novog ciklusa puno većih ulaganja.  

-    Danas prisustvujemo posljednjoj završnoj konferenciji s kojom zaokružujemo ovaj ciklus energetskih obnova zgrada u školstvu. U ovome mandatu župana Čačića ukupno su obnovljene 22 škole, 4 srednje, sedam  osnovnih i jedanaest područnih. Ovdje govorimo o ulaganju u budućnost, ulaganju u zelenu energiju, i to  putem EU fondova i putem Županije. Vrijednost ovog projekta iznosi 5,8 milijuna kuna, 55 % je financirano iz EU fondova, 25% iz Fonda za sufinanciranje pri Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova, a 20 % tog iznosa je financirala Županija. Godišnje uštede se procjenjuju na  166 tisuća kuna čime bi se povrat našeg ulaganja realizirao unutar sedam godina.

Cijeli ovaj projekt je samo uvertira u niz puno većih ulaganja. Škola koja je 2018godine dobila status regionalnog centra kompetentnosti za poljoprivredu uspješno je prijavila projekte vrijedne 92 milijuna kuna za koje je odobreno 80 milijuna kuna europskog novca. Radi se o rekonstrukciji dvorca Opeka za potrebe centra, a početak radova na samom dvorcu u vrijednosti od 43 milijuna kuna očekuje se već sredinom ove godine. Drugi dio uključuje programe obrazovanja, usavršavanja i potrebnu opremu u vrijednosti gotovo 50 milijuna kuna i već se nalazi u fazi provedbe. Ono što predstoji su projekti koji se još pripremaju za predstojeći financijski okvir EU 2021-2027, a radi se o rekonstrukciji postojećih praktikuma i radionica u vrijednosti od 20 milijuna kuna te revitalizaciji samog Arboretuma, odnosno drveća i grmlja u vrijednosti od 40 milijuna kuna. Dakle, govorimo o vrlo pozitivnoj priči koja će ovome kraju osigurati investiciju od 160 milijuna kuna – zaključio je zamjenik župana Vugrin.

Načelnik Općine Vinica istaknuo je da se njegov trud isplatio i da posebno treba istaknuti veliku podršku Premijera Plenkovića i Ministarstva kulture te dobru suradnju Općine i Varaždinske županije od dolaska Radimira Čačića na mjesto župana.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.