Stogodišnja ljepotica - Druga Osnovna škola Varaždin zasjala u punom sjaju

Stogodišnja ljepotica - Druga Osnovna škola Varaždin zasjala u punom sjaju

Konferencijom za novinare uspješno je završen projekt energetske obnove II. osnovne škole u Varaždinu. Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok  izrazio je zadovoljstvo obavljenim radovima: Stvarno možemo biti zadovoljni. Ovako lijepo obnovljene škole u Hrvatskoj nema. Energetski učinkovite i ovakvoga kruga, dvorišta škole  u središtu grada, to nećtee nigdje naći u Hrvatskoj.  – zahvalio se gradonačelnik svima koji su radili na projektu te istaknuo: Osim energetske obnove škole, ovojnice i stolarije, škola je obnovljen i iznutra. Zamijenjeni su radijatori i sustav grijanja, rasvjetna tijela. Već sada je ušteda energenata više od 50 posto. Škola je sada postala cjelina, spojena je dvorana i svi dijelovi škole. Ovime Grad Varaždin završava vrlo važan ciklus obnove i dogradnje škola te stvaranja uvjeta da sve škole rade u jednoj smjeni. – zaključio je gradonačelnik najavivši da će se prijavom na ITU projekte obnoviti potkrovlje škole i zvjezdarnica po čemu je ta škola jedinstvena. Najavljeno je i uređenje okoliša škole.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvo, a ukupna vrijednost je bila 17,8 milijuna kuna. Ernest Habek, ravnatelj škole prenio je zadovoljstvo učenika i njihovih roditelja kako je obnovljena škola koja će uskoro obilježiti stotu godišnjicu izgradnje. Konkretnim iznosima računa posvjedočio je o velikom uštedama na utrošku energije.

Silvije Krsnik, predstavnik izvođača radova poduzeća Hidroing istaknuo je da im je bilo čast i zadovoljstvo u potpunosti realizirati zahtjevni projekt obnove cijele zgrade pogotovo jer su se radovi odvijali u otežanim uvjetima pandemije.

Grad Varaždin od kolovoza 2019. godine provodi projekt Energetske obnove zgrade II. osnovne škole Varaždin na adresi Augusta Cesarca 10 u Varaždinu.

Projekt je 2018. godine prijavljen na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova i korištenje izvora energije u zgradama javnog sektora“, referentne oznake KK.04.2.1.04. Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.", Prioritetne osi 4 Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, Investicijskog prioriteta 4c Podupiranje energetske učinkovitosti, pametnog upravljanja energijom i korištenja OIE u javnoj infrastrukturi, uključujući javne zgrade, i u stambenom sektoru, te Specifičnog cilja 4c1 Smanjenje  potrošnje energije u zgradama javnog  sektora.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava – referentni broj KK.04.2.1.04.0607 za projekt Energetska obnova zgrade II. osnovne škole Varaždin na adresi Augusta Cesarca 10, Varaždin dana 9. kolovoza 2019. godine potpisali su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti i Grad Varaždin.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 17.883.975,87 kuna, a odobreni ukupni prihvatljivi troškovi iznose 17.540.453,37 kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je nakon ocjene projektnog prijedloga predložio dodjeljivanje bespovratnih sredstava u iznosu od 9.703.974,25 kuna.

Kako bi osigurao uspješnu provedbu ovog projekta, Grad Varaždin sklopio je s HBOR-om Ugovor o kreditu u iznosu od 8.180.001,62 kuna iz Programa kreditiranja ESIF – Krediti za energetsku učinkovitost po fiksnoj kamatnoj stopi od 0,5 % godišnje.

 

Grad Varaždin pokrenuo je u ožujku 2020. godine otvoreni postupak nabave radova na  energetskoj obnovi II. osnovne škole Varaždin te je po završetku postupka 3. srpnja 2020. godine s trgovačkim društvom Hidroing d.d. iz Varaždina potpisan Ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi zgrade II. osnovne škole Varaždin.

Usporedno s nabavom radova proveden je i postupak jednostavne nabave usluge stručnog nadzora i koordinatora zaštite na radu za izvođenje radova energetske obnove zgrade II. osnovne škole Varaždin na adresi Augusta Cesarca 10 u Varaždinu te je za izvršitelja navedene usluge odabran Building d.o.o. iz Ivanca dok je projektantski nadzor tijekom provedbe radova energetske obnove obavljao RITEH projekt d.o.o. iz Ivanca.

 

Radovi energetskoj obnovi škole počeli su 14. srpnja 2020. godine te su završili 15. travnja 2021. godine, a ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosila je 16.421.919,87 kuna s PDV-om.

Projektom energetske obnove obuhvaćen je prostor cijele škole, radovima je povećana toplinska zaštita vanjske ovojnice zgrade, zamijenjen je pokrov, vanjski prozori i vrata postojeće zgrade škole. Ugradnjom novog sustava grijanja, uvođenjem sustava ventilacije te zamjenom unutarnje rasvjete učinkovitijom, postignuto je  poboljšanje energetskog svojstva zgrade.

Provedba projekta energetske obnove rezultirala je  obnovljenom i energetski učinkovitijom zgradom škole u kojoj će se zahvaljujući poboljšanim uvjetima korištenja, učenicima i djelatnicima pružiti kvalitetnije i zdravije radno okruženje.

Uz izvrsne uvjete za rad olakšat će se razvijanje učeničkih i učiteljskih znanja, a dodatna vrijednost projekta je i edukacija novih generacija o energetskoj učinkovitosti.

Zahvaljujući radovima na energetskoj obnovi zgrade postići će se znatne uštede; na grijanju odnosno hlađenju uštede će iznositi 75,67 %, dok će smanjenje emisije CO2 na godišnjoj razini biti 75,00 % čime je energetska slika objekta značajno popravljena. Ovim mjerama i obnovom  stvoreni su bolji uvjeti za odgojno-obrazovnu djelatnost kod djece, povećana je kvaliteta, sigurnost i učinkovitost postojećih sustava i objekta te je podignut opći komfor življenja u objektu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.