U Strojarskoj i prometnoj školi, kao nositelju budućeg centra izvrsnosti iz strojarstva, predstavljeni CNC tokarilica i električni automobil vrijedni 700.000 kuna

U Strojarskoj i prometnoj školi, kao nositelju budućeg centra izvrsnosti iz strojarstva, predstavljeni CNC tokarilica i električni automobil vrijedni 700.000 kuna

CNC tokarilica s dodatnom opremom vrijednom pola milijuna kuna i jedini električni automobil u posjedu škole u Hrvatskoj vrijedan dvjestotinjak tisuća kuna, tek su uvod u

ulaganja koja Varaždinska županija najavljuje u okviru budućeg smjera razvoja obrazovanja kroz formiranje strukovnih centara izvrsnosti. Prvi takav, onaj iz strojarstva, bit će upravo u Strojarskoj i prometnoj školi gdje je danas demonstriran rad nove CNC tokarilice te preuzeto novo električno vozilo Zoe.

 Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak kazao je kako Županija kao osnivač čini sve kako bi unaprijedila sustav obrazovanja i osigurala bolju spremnost učenika za tržište rada te je najavio formiranje centra izvrsnosti iz strojarstva, elektrotehnike, turizama, graditeljstva, tekstila, prometa, prehrane i ekonomije.

-Ova škola bit će nositelj centra izvrsnosti za strojarstvo, zajedno sa SS Ludbreg, SS Ivanec i Elektrostrojarskom i zapravo svima koji školuju učenike iz sektora strojarstva. Već ove godine ćemo u Strojarsku i prometnu školu uložiti dodatna sredstva kako za infrastrukturu, tako i za nabavu opreme. Svi budući strukovni centri izvrsnosti obuhvaćat će mrežu srednjih škola u Varaždinskoj županiji. Sve ovo radimo da bi strukovno obrazovanje na području naše županije bilo globalno konkurentno, a uz ovaj smjer mogu garantirati da će i biti - rekao je župan.

Varaždinska županija u potpunosti je financirala nabavu CNC tokarilice, dok je za nabavu električnog automobila vrijednog 220.000,00 izdvojila oko 150.000,00 kuna, a ostatak od 70.000 kuna financiran je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ravnateljica Strojarske i prometne škole Snježana Klarić pohvala je dosadašnju suradnju, zahvalila se Županiji i izrazila zadovoljstvo pokretanjem novih projekta.-Nova CNC tokarilica vrijedna 500 tisuća pomoći da učenici budu pripremljeniji za tržište rada. Električni automobil, jedini takav u vlasništvu škole u Varaždinskoj županiji će povezati dva sektora, promet i strojarstvo i dati mogućnost učenicima da se upoznaju s onim što dolazi u budućnosti. Ovime će naša škola i nadalje biti rasadnik vrhunskih kadrova u svom resoru - rekla je Klarić.

 Rad nove CNC tokarilice predstavio je nastavnik strojarske grupe predmeta Mirko Mičuda, dok je detalje o performansama novog električnog automobila Zoe iznio nastavnik prometne grupe predmeta Željko Antunović. Nakon preuzimanja ključeva, probnu vožnju u električnom automobilu odradio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i ravnateljica škole Snježana Klarić.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.