MEV kao centar visokog obrazovanja i istraživanja - Počinje druga faza projekta Centra održivog razvoja

MEV kao centar visokog obrazovanja i istraživanja - Počinje druga faza projekta Centra održivog razvoja

Na Međimurskom veleučilištu u utorak je održana završna konferencija znanstvenog centra – Centra održivog razvoja čime je započela druga faza projekta koji ima za cilj postati predvodnik visokog obrazovanja i istraživanja u Čakovcu.

Otvorivši konferenciju dekan Međimurskog veleučilišta doc. dr. sc. Igor Klopotan istaknuo je kako je kroz operativni program Konkurentnost i kohezija uloženo nešto manje od 12 milijuna kuna u obnovu i opremanje zgrade od čega 10,8 milijuna kuna financirano iz EU fondova, a više od milijun kuna iz sredstava Međimurskog veleučilišta.

– Nakon godinu i pol radova, edukacije, obnove zgrade, opremanja laboratorija, projekt završava, odnosno započinje druga faza koja se tiče stavljanja svega ovoga u upotrebu, educiranje naših studenata, rad na znanstvenim projektima s gospodarstvenicima i drugim veleučilištima i sveučilištima, a sve to s ciljem da mi i Metalska jezgra postanemo centar znanja – rekao je dekan Klopotan.

U bivšoj vojarni na nešto manje od 700 kvadrata iskoristivog prostora smještena su četiri znanstvena laboratorija.

– Na početku je to izgledalo jako teško i možda kao da nećemo uspjeti, ali zahvaljujući zalaganju prodekana, pročelnika i kolega koji su radili na projektu uspjeli smo i obnovili zgradu te je stavili u funkciju – kazao je Klopotan uz zahvale Međimurskoj županiji, te ministrima znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu i prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darku Horvatu na podršci.

Međimurski župan Matija Posavec naglasio je kako je ponosan što u Međimurju postoji takva znanstvena institucija kao što je MEV kojem je sada i u formalnom smislu dodana 'najsjajnija zvjezdica' koja se zove Centar održivog razvoja.

– Gledajući u budućnost promišljamo ne što će biti sutra, već za 3, 5 ili 10 godina i shvaćamo koja je vrijednost, značaj i potencijal Centra održivog razvoja. Takav centar može dati važan support gospodarskoj zajednici, akademskoj zajednici i pozicioniranju Međimurja na kartu regija koje imaju znanstveno-istraživačke centre. Metalska jezgra kao prvi znanstveno-istraživački centar u vlasništvu neke jedinice regionalne samouprave uz Centar održivog razvoja daje jedno svjetlo na kraju tunela i budi optimizam u transformaciji ukupnog gospodarstva u stvaranju radnih mjesta s visokom dodanom vrijednošću – rekao je Posavec i čestitao dekanu i kolegama na uspješnoj realizaciji ovog projekta u relativno kratkom vremenu.

Matija Kikelj iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije naglasio je da je zadovoljstvo biti dio inovativne priče koja se stvara u Međimurje, uz praćenje s nacionalne razine.

– Ostvaren je značajan korak prema znanstveno-istraživačkoj infrastrukturi koja treba Međimurskoj županiji kao županiji znanja, a i MEV je pred ciljem da postane prva znanstveno akreditirana ustanova na području Međimurske županije – izjavio je Kikelj.

Prodekan za razvoj Međimurskog veleučilišta dr. sc. Bruno Trstenjak pojasnio je da su u Centru održivog razvoja dobili četiri laboratorija s vrijednošću opremanja 2,7 milijuna kuna – laboratorije biokemije okoliša, održive gradnje, primijenjene automatike te proširene stvarnosti.

Centar održivog razvoja koristit će Institut za medicinska istraživanja i najmlađe hrvatsko sveučilište, Sveučilište u Slavonskom Brodu, temeljem sporazuma o suradnji i njihovih potreba.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.