Dječji vrtići od Varaždinske županije dobili 2000 bojanki na temu tradicionalnih proizvoda

Dječji vrtići od Varaždinske županije dobili 2000 bojanki na temu tradicionalnih proizvoda

Varaždinska županija je osmislila te provela zanimljiv i projekt, a to je izrada  edukativne bojanke naziva „Okusi i mirisi Varaždinske županije”. Bojanka je tiskana u 2000 primjeraka, a prvih pedeset komada danas je podijeljeno u dječjem vrtiću u Donjem Kučanu. Podjeli bojanki nazočili su i zamjenica župana Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr.sc. Dragutin Vincek, autorica bojanke Ivana Mikulec, ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin Jasenka Husnjak  te Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza.

-Županija ima dugu i bogatu tradiciju proizvodnje poljoprivrednih proizvoda i pripreme prehrambenih proizvoda zaštićenih na nacionalnom ili europskom nivou. Da sve ne bi ostalo samo na zaštiti, bitno je odraditi prijenos tih tradicionalnih proizvoda i pokazati određena znanja i vještine koje su potrebne kod njihove pripreme. Upravo iz tih osnova mi smo krenuli u projekt izrade bojanki "Okusi i mirisi Varaždinske županije" kako bismo na edukativan način sve te naše tradicionalne proizvode i autohtone pasmine približili našim najmlađima, a sve u cilju poticanja zdravih životnih navika – rekla je zamjenica župana, dok je autorica bojanke Ivana Mikulec naznačila kako bojanka sadrži ilustracije i zadatke vezane uz pojedine proizvode, zadatke namijenjene djeci predškolske dobi osmišljene tako da djeci budu zanimljivi, ali i edukativni.

-Bojanka sadržava proizvode koji su simboli poljoprivrede varaždinskoga kraja, a to su varaždinsko zelje, bučino ulje i buča, ludbreški hren, varaždinski klipič, šemovečka kelešica, kućanski koščičjak, trnovečka makovnjača, vidovečki gibanek, a tu su i naše autohtone životinje zagorski puran, siva pčela i kokoš hrvatica – rekla je Mikulec.

Mališani su danas mogli uživati i u radionici izrade varaždinskog klipiča, a u pripremi im je pomogao Damir Crleni.
-Veseli me da kao Hrvatski kuharski savez i Udruga kuhara Varaždinske županije, a povodom jučerašnjeg Svjetskog dana kuhara možemo sudjelovati u ovim radionicama koje se tradicionalno održavaju svake godine. Pripremili smo radionicu izrade varaždinskog klipiča iz dva razloga. Prije svega, da djeca se upoznaju s varaždinskim klipičem, da kolegice kuharice promoviraju našu struku da možda dobijemo u budućnosti nove mlade kuhare i da kroz ovakve radionice budu što bliže našim domaćim, autohtonim proizvodima i namirnicama – istaknuo je Crleni.

Ravnateljica Jasenka Husnjak zahvalila se na ovoj vrijednoj donaciji istaknuvši izuzetno dobru suradnju s Varaždinskom županijom.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.