Uz 6. Dane medijske pismenosti: “U ravnoteži online i offline”

Uz 6. Dane medijske pismenosti: “U ravnoteži online i offline”

Ove su godine na redu već Šesti Dani medijske pismenosti u organizaciji Agencije za elektroničke medije (AEM) i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, te u suradnji s brojnim partnerima i uz podršku Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Održat će se od 24. do 30. travnja 2023., ali s aktivnostima i u tjednima prije (dakle već traju) i poslije toga.

Ovogodišnji slogan Dana medijske pismenosti je vrlo zanimljiv i glasi: “U ravnoteži – online i offline”. Kako i priliči naglasak je na utjecaju medija i društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih. Kao i prijašnjih godina, glavni ciljevi projekta su podizanje svijesti javnosti o važnosti medijske pismenosti i kritičkog razmišljanja o medijskim sadržajima, stvaranje prilika za medijsko obrazovanje što većeg broja građana. Posebice su tu važni djece i mladih, te podrška nastavnicima i odgojiteljima, a to se postiže  osiguravanjem obrazovnih materijala za razvoj medijske pismenosti.

Glavna komunikacijska platforma Dana medijske pismenosti  je na portalu medijskapismenost.hr,  a na toj adresi već su dostupna 33 obrazovna materijala i 20 videolekcija, koji su od objave prvih materijala 2018. do sada preuzeti više od 850 tisuća puta, a objavljuju se i novi obrazovni materijali. U projekt se uključuju brojni vrtići, škole, fakulteti, knjižnice, kina, medijske kuće, udruge i druge ustanove koje organiziraju predavanja, radionice, filmske projekcije, panel diskusije i druge aktivnosti s ciljem promicanja medijske pismenosti – uživo ili online, a informacije o svim tim aktivnostima nalaze se u Rasporedu događanja.

U suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, Agencija za elektroničke medije i UNICEF i ove su godine u sklopu Dana medijske pismenosti organizirali filmski natječaj za djecu i mlade. Tema natječaja su bili “Odnosi i prijateljstva – online i offline“ i prijavljeno je rekordnih 77 filmova. Sve informacije o Danima medijske pismenosti mogu se pratiti na portalu medijskapismenost.hr.

Neke od tema koje mogu zanimati čitatelje

Donosimo samo ukratko neke od tema kao preporuku „odlaska“ na preporučene stranice 6. Dana medijske pismenosti koje su prebogate činjenicama, savjetima, objašnjenjima ...

Zašto je važno s djecom razgovarati o online prijateljstvima

Prijateljstva na društvenim mrežama, bilo da je riječ o komunikaciji s prijateljima iz stvarnog života, bilo upoznavanju novih, jedna je od važnih tema o kojima bi roditelji trebali razgovarati s djecom.

 KAKO DJECA RAZLIKUJU MEDIJSKI PROSTOR OD STVARNOSTI?

Djeca do treće godine vjeruju kako je audiovizualni sadržaj zapravo prozor u svijet i sve ono što je prikazano drže stvarnim. Razlikovanje se postupno usavršava s djetetovim misaonim razvojem i iskustvom u korištenju medija sve do 12. ili 13. godine života.

 RAZVOJ DJECE U DOBI OD 11 DO 14 GODINA I KAKVI IM MEDIJI TADA TREBAJU

U ranoj mladenačkoj dobi, odnosno od jedanaeste do četrnaeste godine, za djecu je osobito važno da se njihova mišljenja i ideje prepoznaju i poštuju, a još uvijek trebaju i odane i suosjećajne odrasle osobe koje će ih savjetovati i poslužiti im kao pozitivni uzori.

REALITY EMISIJE I PROGRAMI ZA OTKRIVANJE TALENATA: JESU LI ŠTETNI ZA DJECU?

Djeca koja učestalo gledaju reality programe u značajno većoj mjeri vjeruju kako su za sreću potrebni bogatstvo, popularnost i ljepota.

KADA, KAKO I KOLIKO VREMENA DJECA U HRVATSKOJ PROVODE PRED MALIM EKRANIMA

Bez nadzora roditelja 70 posto djece predškolske dobi gleda TV, 2/3 ih koristi mobitel i računalo, a 75 posto tablet – neki su od rezultata Prvog nacionalnog istraživanja o predškolskoj djeci pred malim ekranima ...

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.