Sigurnost djece najvažnija, pozivaju se vozači na pojačani oprez

SAVJET

Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije održao je u Županijskoj palači svoju redovnu sjednicu na kojoj se  raspravljalo o sigurnosti djece osnovnih škola u prometu  na cestama Varaždinske županije. Naime, u ponedjeljak, 3. rujna počinje nastava pa se od sudionika u prometu, a posebice vozača očekuje i pojačani oprez. Kako je naglasio predsjednik Savjeta dr.sc.Zvonimir Sabati je naznačio kako je odgovornost na svima da poštuju propise, znakove te da se odgovorno ponašaju u prometu.

- Uskoro počinje nova školska godina, stoga smo danas održali tematsku sjednicu Savjeta s naglaskom na sigurnost djece u prometu. Naime, od ponedjeljka u određenim terminima očekujemo malo pojačani promet, tu nije u pitanju preko 20 tisuća  učenika osnovnih i srednjih škola nego i veliki broj pratitelja u automobilima i onih koji djecu prate pješice. Imamo  7300 srednjoškolaca od kojih 5200 koristi javni prijevoz. Također, ove godine imamo 1538 prvašića i svakako da to iziskuje posebnu brigu i nadzor u prometu. Naša PU Varaždinska, ŽUC i Hrvatske ceste uključeni su rad Savjeta i drago nam je ako inicijativama i prijedlozima možemo napraviti nešto korisno. Ovih dana biti će pojačani nadzor nad prometnicama u blizini škola, a mole se vozači da uspore kretanja. Usvojene su inicijative postavljanja semafora na radar Novoj Vesi i Novom Marofu, i ta signalizacija  pokazuje izvrsne rezultate – rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec je naglasio kako je izvršen nadzor prometnica u zonama školama.- Provjerili smo stanje prometnih signalizacija, uvidjeli nedostatke, inicirali njihovu obnovu ili zamjenu i mislim da je sve spremno za početak nove školske godine. Naravno, od vozača se očekuje pojačana pažnja, prilagođavanje brzine, i maksimalna odgovornost. Naravno svi sudionici dužni su se pridržavati prometnih pravila – rekao je Danijel Posavec iz PU varaždinske.

Napomenimo, kako je istaknuta i važnost upotrebe i nošenja reflektirajućih prsluka.

  

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.