Festival znanosti 2019. na FOI-ju okupio gotovo 500 djece i mladih

DAN OTVORENIH VRATA

Među dvadesetak hrvatskih gradova i stotinjak obrazovnih ustanova iz cijele Hrvatske koje su se uključile u program Festivala znanosti 2019. bio je i Fakultet organizacije i informatike Varaždin, koji je za tu prigodu od 8. do 12. travnja 2019. organizirao šest zanimljivih znanstvenih i istraživačkih predavanja i radionica te Dan otvorenih vrata kao središnje događanje. Fakultet organizacije i informatike u ovom je tjednu tako posjetilo 500- tinjak djece i mladih iz cijele Hrvatske, koji su imali jedinstvenu priliku steći nova znanja i iskustva iz nekoliko područja znanosti, ali isto tako i upoznati se s načinom rada na FOI-ju, studijskim programima i izvannastavnim aktivnostima.

 

Prvog dana Festivala znanosti 2019. na FOI-ju su boravila djeca predškolske dobi - polaznici Dječjeg vrtića Varaždin- objekta Gortanova (skupina „Dupini“) i učenici prvih razreda V. osnovne škole Varaždin, koji su obišli Fakultet kroz virtualnu šetnju svemirom uz voditeljicu izv. prof. dr. sc. Violetu Vidaček Hainš i volontere Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI-ja. Mališani iz dječjeg vrtića su pripremili i prigodnu izložbu na FOI-ju, a pozdravio ih je i dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček.

Središnje događanje u okviru Festivala znanosti 2019. na FOI-ju je bio Dan otvorenih vrata, koji je okupio oko 230 učenika iz cijele Hrvatske- od Zagreba, Vukovara, Našica, Križevaca, Siska, Dugog Sela, Krapine, Varaždina te drugih gradova i županija. Događaj je prvenstveno bio namijenjen maturantima, koji su saznali sve informacije o upisima na FOI te benefitima studiranja na FOI-ju, poput mogućnosti studiranja uz praksu i razvoj karijere tijekom studija, odlaska na međunarodnu razmjenu učenika te uključivanje u rad brojnih studentskih udruga. Učenici su u pratnji svojih profesora obišli fakultetske laboratorije, centre i knjižnicu FOI-ja, a posebno su uživali u testiranju novih gadgeta na tzv. Gadget showu. Na posljetku su obišli i Studentski centar Varaždin, odnosno novoizgrađeni varaždinski studentski dom i restoran.

 

Festival znanosti na FOI-ju je trećeg dana ugostio učenike Elektrostrojarske škole Varaždin i  Privatne gimnazije Žiger na radionici matematičkog modeliranja mrežastih struktura, koju je vodio doc. dr. sc. Bojan Žugec, a idućeg dana i četrdesetak učenika i učenica Gospodarske škole Varaždin, koji su imali prilike čuti nešto više od crowdfunding kampanjama u okviru predavanja "Kad se male ruke slože" docentice dr. sc. Kristine Detelj.

Festival znanosti 2019. na FOI-ju je završio u petak, 12. travnja 2019. godine predavanjima i radionicom za učenike nižih razreda I. Osnovne škole Varaždin i II. Osnovne škole Varaždin, koji su saznali sve zanimljivosti o značenju boja i o tome zašto su mnogi likovi iz crtića žute boje, na predavanju voditeljice doc. dr. sc. Dijane Plantak Vukovac. Sudjelovali su i na poduzetničkoj radionici naziva "Radi što voliš i mijenjaj svijet" voditeljice Ivane Fojs, mag. oec. te spoznali kako u poduzetništvu spojiti osobne i poslovne interese pojedinaca.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.