U Uredu predsjednice Republike Hrvatske održao se Dan otvorenih vrata na temu „Hrvatski – moj jezik“

HRVATSKI JEZIK

U Uredu predsjednice Republike Hrvatske održao se Dan otvorenih vrata na temu „Hrvatski – moj jezik“, posvećen onima koji uče hrvatski jezik kao jezik svojih predaka i korijena ili kao posve strani jezik kojega žele naučiti. Spomenuvši svoje osobno diplomatsko iskustvo u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je koliko je važno očuvanje jezičnog identiteta za jačanje hrvatskih zajednica, posebno u drugoj ili trećoj generaciji, „kada se materinska riječ čuje samo na nedjeljnim misama ili na blagdanskim druženjima, na folklornim manifestacijama uz pjesmu i ples što nose riječ iz Domovine“.

 Obilazeći hrvatske iseljenike na više kontinenata, od Australije i Novog Zelanda do Čilea, Argentine, Sjedinjenih Država i Kanade, Predsjednica je kazala kako se uvjerila koliko je jaka njihova želja za očuvanjem svojeg jezika i nacionalnog identiteta, a mnogi od njih su već pomalo i zaboravili hrvatski jezik. „U svijetu mnogih i različitih nacija upravo je nacionalna kultura ona temeljna vrijednost koja nas čini ne samo prepoznatljivima, što je u doba globalizacije iznimno važno, nego nam daje stabilnost, sigurnost i vjeru u vlastite potencijale, snagu, kreativnost i mogućnosti napretka“, istaknula je. Nadalje, kazala je kako uvijek osjeća radost kada posjeti lektorate hrvatskog jezika u stranom svijetu, jer je jezik kôd identiteta i kulture, a lektorati su temelj opstanka hrvatskog jezika u tim sredinama. „Zahvaljujući Centrima hrvatskoga jezika, a ponajprije hrvatskim doseljenicima i njihovim potomcima, hrvatski se jezik i kultura šire i povećavaju i u vremenu prema budućnosti i u prostoru do udaljenih kontinenata. Upravo stoga i ovim našim današnjim susretom želimo im izraziti potporu i podršku“, dodala je.

„Premda u posljednje vrijeme bilježimo veliki porast iseljavanja iz naše zemlje, uzrokovano gospodarskim okolnostima i posljedicama globalne krize, kao i ulaska u Europsku uniju, postoje i primjeri povratnika iz iseljeništva, te doseljenika iz raznih krajeva svijeta, pa čak i Europe. Isto tako, hrvatski jezik žele učiti mnogi stranci, a među vama ovdje i vidim i mnogo vas koji ste našu Hrvatsku odabrali kao svoju drugu Domovinu, što nas posebno veseli“, naglasila je Predsjednica Republike te zahvalila svima na odabiru učenja hrvatskog jezika. 

U kulturno-umjetničkom programu sudjelovale su dvije polaznice Centra za hrvatske studije, Zhu Guizhi iz Narodne Republike Kine koja je recitirala pjesmu Josipa Pupačića 'More' i Lika Kostova iz Sjeverne Makedonije s pjesmom 'Igračka vjetrova' Tina Ujevića, dok je Maria Florencia Celani iz Argentine otpjevala hrvatsku himnu. 

Osim profesora i studenata Croaticuma Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Centra za hrvatske studije u svijetu Filozofskog fakulteta u Splitu, na Danima otvorenih vrata nazočili su brojni pojedinci i udruge iz cijele Hrvatske – KUD Sv. Roko, predstavnici Gradskog kazališta Beli Manastir, odgajateljice i djeca dječjeg vrtića Vrbik, predstavnici Udruge Plavi telefon, predstavnici Znanstvenog centra izvrsnosti za hrvatsko glagoljaštvo, župan i najbolji učenici Bjelovarsko-bilogorske županije, predstavnici Hrvatske udruge pomoćnika u nastavi, predstavnici Pop Rock škole Sisak, predstavnice Udruge 'Hrvatska žena' Oroslavje te predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.