Gužva prvog dana kampanje „Odaberi svoju školu“: oko 2.000 učenika i roditelja obišlo štandove 16 škola

ODABERI SVOJU ŠKOLU

Je li bolje postati konobar, zavarivač, kozmetičar, ekološki ili veterinarski tehničar? Koliki je prosjek ocjena potreban za gimnaziju, a koji za Medicinsku, Elektrotehničku školu ili Srednju školu „Arboretum Opeka“?
To su samo neka od pitanja na koja je oko 2.000 učenika i roditelja osnovnih škola iz Varaždina i okolice, pa i susjedne Međimurske županije odgovore potražilo u ponedjeljak, 6. svibnja, u sportskoj dvorani Gospodarske škole Varaždin.
Tamo je počela već 12. po redu kampanja „Odaberi svoju školu“ koju Varaždinska županija organizira s partnerima, a to su: to su HGK – Županijska komora Varaždin, Obrtnička komora Varaždinske županije, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Regionalni ured Varaždin te srednje škole.Prvi put kampanja se održava u obliku sajma, a učenicima 7. i 8. razreda je svoje programe i posebnosti predstavilo 16 škola koje djeluju u Varaždinskoj županiji. Učenici koji se školuju za zanimanje konobar i kuhar su, primjerice, nudili razne slastice, čak su spravljali i fritule, učenice Srednje škole u Maruševcu mjerile su tlak, a učitelji Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole izvodili zanimljive kemijske pokuse.Pozdrave je uputio zamjenik župana Tomislav Paljak, koji je naveo da ove školske godine u srednjim školama 70 % učenika pohađa strukovne programe, a 30 % posto gimnazijske. 
- Osme razrede na području Varaždinske županije završavaju 1.683 učenika, a pred svima je odluka gdje će nastaviti svoje školovanje. Naš cilj je da vam pružimo sve potrebne informacije o srednjim školama i svim zanimanjima za koja se možete školovati. U odnosu na prošlu godinu smanjili smo broj upisnih mjesta za strukovne gimnazije koje je ukinulo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a uvedeni su novi smjerovi u području dualnog obrazovanja u strukovnim zanimanjima prodavač, frizer, kozmetičar te u području novih kurikuluma za smjer tehničar cestovnog prometa. Dragi učenici i roditelji, izbor je na vama, a mi u Županiji činimo sve da bi vam osigurali što bolje uvjete školovanja – istaknuo je zamjenik Paljak.
Učenici i roditelji mogli su dobiti Vodič kroz srednje škole Varaždinske županije, kao i podatke o svakoj od 16 škola te zanimanjima iz prve ruke.Kampanja se nastavlja danas, 7. svibnja, u 18 sati u OŠ Ludbreg, a nakon toga će biti održana  u OŠ Novi Marof u srijedu, 8. svibnja, u 18 sati, te na kraju u Srednjoj školi Ivanec u četvrtak, 9. svibnja, također s početkom u 18 sati.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.