Ministar Grlić Radman u posjetu Saveznoj Republici Njemačkoj

Ministar Grlić Radman u posjetu Saveznoj Republici Njemačkoj

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman od 8. do 10. rujna 2019. godine boravi u posjetu Saveznoj Republici Njemačkoj.

Tom prigodom ministar se sastao s ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Heikom Maasom. Dvojica ministara razgovarala su o odličnim bilateralnim odnosima dviju država, pri čemu su posebno istaknuli u ožujku o.g. potpisanu Zajedničku izjavu o pojačanoj suradnji dviju vlada s Akcijskim planom, kao novi iskorak u odnosima dviju država. U izjavi za medije nakon sastanka ministar Grlić Radman naglasio je kako ovaj Akcijski plan dodatno osnažuje odnose Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke i daje širu dimenziju partnerstvu dviju država u Europskoj uniji.

Na sastanku s domaćinom posjeta, saveznim ministrom Maasom, razgovaralo se o aktualnim europskim temama, kao što su Višegodišnji financijski okvir i Strateški program EU-a za predstojeće razdoblje, politika proširenja te Brexit. Razmijenjeni su i stavovi o prioritetima i izazovima hrvatskog i njemačkog predsjedanja Vijećem Europske unije u sljedećoj godini. Obostrano je potvrđeno kako će zajednička priprema predsjedanja iziskivati visoki stupanj koordinacije između Njemačke i Hrvatske ne samo na bilateralnom, nego i na europskom planu.

Ministar Grlić Radman istaknuo je važnost proširenja Europske unije na zemlje Zapadnog Balkana. Ponovio je kako su Hrvatskoj od ključne važnosti mir i stabilnost njenog neposrednog susjedstva te je najavio održavanje dvaju sastanaka na vrhu tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a: s državama Zapadnog Balkana te državama Istočnog partnerstva.

Hrvatska podržava i otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom u listopadu ove godine, ali i nastavak razgovora o europskim perspektivama ostalih zemalja u regiji, posebice Bosne i Hercegovine, naglasio je ministar. Istaknuo je važnost uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini kako bi ova zemlja mogla nastaviti s aktivnostima u cilju napretka na europskom putu, sukladno ispunjenim kriterijima. U tom kontekstu, ministar je naglasio i značaj poštivanja temeljnih načela Daytonskog sporazuma: jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda te prava svakog naroda na izbor svoga političkog predstavnika.

Na sastanku je bilo riječi i o hrvatskim vanjskopolitičkim ciljevima: ulasku u Schengen, eurozonu te OECD.

Hrvatski ministar je tijekom posjeta Njemačkoj održao i zasebne sastanke u njemačkom Parlamentu, s predsjednikom Odbora za vanjske poslove, Norbertom Röttgenom te predsjednikom Odbora za europske poslove, Guntherom Krichbaumom, s kojima je razgovarao o bilateralnim te europskim temama, s posebnim osvrtom na predstojeća predsjedanja Vijećem EU-a Hrvatske i Njemačke, proširenju Europske unije na Zapadni Balkan te situaciju u toj regiji.

Također, prigodom posjeta Berlinu, ministar Grlić Radman susreo se predstavnicima hrvatske zajednice, kojima je zahvalio na brojnim aktivnostima koje pridonose očuvanju hrvatskog identiteta, kulture, tradicije, običaja i hrvatskog jezika u Njemačkoj. Ministar je istaknuo trajnu privrženost hrvatske Vlade jačanju veza domovinske i iseljene Hrvatske.

Ministar Grlić Radman nazočio je i oproštajnom primanju u čast šefa Predstavništva Europske unije u Njemačkoj Richarda Kühnela, u organizaciji hrvatskog Veleposlanstva u Berlinu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.