Premijer Plenković u Dnevniku HTV-a

Premijer Plenković u Dnevniku HTV-a

 Štrajk u prosvjeti, ulazak u Schengen i aktualnu političku situaciju u Dnevniku HTV-a komentirao je premijer Andrej Plenković. S premijerom je razgovarao Mladen Sirovica. 

Premijer je kazao kako je jučerašnju odluku Komisije svojim dolaskom u Hrvatsku došao osobno potvrditi i prenijeti poruku podrške povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos. Zahvalio je ministrima Davoru Božinoviću i Draženu Bošnjakoviću te svim službama i djelatnicima MUP-a i hrvatskog pravosuđa koji su imali značajnu ulogu kako bi Komisija konstatirala da je Hrvatska ispunila kriterije.

- Vjerujem da ćemo u idućim diplomatskim kontaktima državama članicama pojasniti postignuća. Moramo raditi na tome da postignemo konsenzus. Slijedi hrvatsko predsjedanje EU-om i nije običaj da taj dosje tada bude na dnevnom redu, rekao je Plenković koji nije htio spekulirati o datumu ulaska Hrvatske u Schengen. Premijer je rekao kako su slučajevi Rumunjske i Bugarske različiti. Te su dvije zemlje ugovorom o pristupanju EU-u pristale na poseban Mehanizam suradnje i verifikacije preuzetih obveza, a mi takav mehanizam nemamo. "Sad je loptica na Vijeću. Mi ćemo raditi našu dionicu", kazao je.

Vezano za štrajk prosvjetara i na pitanje je li povećanje osnovice za 6 posto njegova konačna ponuda Plenković je kazao kako Vlada poštuje učitelje, ali da vodi politiku fiskalne konsolidacije i da ponuda o paketu 2+2+2 kroz temeljni kolektivni ugovor. Najavio je kako će idući tjedan na Vladi biti odluka o minimalnoj plaći koja će nastaviti s trendom rasta s od 2496 kn neto kad su preuzeli odgovornost preko 3000 kuna koliko iznosi danas. Nije želio otkriti koliko će porasti. Vodit će računa o onima koji imaju najmanje plaće, ali i da poslodavci koji imaju takve zaposlene ne dođu u problem.

Ponuda prosvjetarima je na stolu, ona je korektna

- Naša ponuda  na stolu, ona je korektna. I dalje mislim da nema nikakvog razloga za štrajk. Žao mi je zbog toga. To da su koeficijenti nepravedni i nelogični u mnogim segmentima to je točno. U sustavu obrazovanja ima 90.000 zaposlenih, to su jako velika sredstva. Zato smo otišli korak nazad u sustavu PDV-a, on ostaje na 25 posto, kazao je Plenković koji je ponovio da je u njegovom mandatu plaća zaposlenicima u državnom i javnom sektoru samo povećanjem osnovice porasla 18 posto. 

Poziv na dijalog i apel sindikatima na razuman pristup

- Brinemo da naša fiskalna konsolidacija i gospodarski trendovi budu takvi da nam omoguće bolji rejting. Apeliram na sindikate, a posebno na učitelje i profesore na razuman pristup. Angažirat ćemo ako treba i vanjske konzultante da bi posao kojeg 20 godina nitko nije uspio pravedno i kvalitetno napraviti. Pritom ćemo staviti naglasak adekvatnu valorizaciju rada i aspekt produktivnosti. Moramo honorirati one koji su dobri, rekao je Plenković uz poruku da je Vlada otvorena za dijalog.  

"HDZ i ja osobno spremni smo na izbore u svakom trenutku" 

- Mi smo ušli u četvrtu godinu rada Vlade. Normalno je da svi politički akteri traže svoju vidljivost. To poštujem. Ali HDZ ima odgovornost za širu sliku. Držimo koaliciju da bi Hrvatska išla u dobrom smjeru - za manju polarizaciju, manje podjele u društvu, više uključivosti, procesuiranje ratnih zločina, demografsku revitalizaciju, gospodarski rast, nikad veću zaposlenost i nikad manju nezaposlenost. O svim tim postignućima jako se malo govori u medijima. Radimo s partnerima na proračunu i poreznoj reformi. Ako se možemo dogovoriti - idemo dalje. Ako ne postoji dogovor - HDZ je spreman na izbore u svakom trenutku i ja osobno, rekao je Plenković.

U zadnjoj godini mandata Vlada će, kazao je premijer prioritetno raditi na boljoj apsorpciji europskih sredstava, povećanju ulaganja, mobilizaciji 110 milijardi kuna koje imaju mirovinski fondovi, aktivaciji tržišta kapitala. U procesu  Europskog tečajnog mehanizma 2 radimo na tome da država proda manjinske udjele u pojedinim društvima. Smatramo da ćemo na taj način također potaknuti ekonomiju, rekao je Plenković. Naglasio je kako je položaj Hrvatske u odnosu na onaj od prije tri godine je neusporediv.

Oštra borba na iskorjenjivanju nasilja 

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vlade su izmjene Kaznenog zakona vezano za nasilje u obitelji premijer je kazao kako je Vlada nakon nekoliko "strašnih kaznenih djela i zločina" odlučila pooštriti odredbe Kaznenog zakona, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i procesnih odredbi Zakona o kaznenom postupku.

Sve izmjene, najavio je - idu u smjeru da dio kazni bude strože. Mijenjamo i biće nekih kaznenih djela. Sve je napravljeno u suradnji s udrugama koje se bave zaštitom žena i djece i određenim građanskim inicijativama, rekao je Plenković koji očekuje potporu ne samo saborskih zastupnika nego i javnosti. Na iskorjenjivanju nasilja koje je ozbiljan i vrlo neugodan fenomen moramo raditi i izmjenom nacionalnog zakonodavstva i povećavajući operativne kapacitete i financijska sredstva. Hrvatska će zahvaljujući angažmanu ove Vlade imati sigurne kuće do kraja godine u 6 županija u kojima ih trenutno nema, zaključio je premijer Plenković.   

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.