Marić: Rebalans je pripremljen, u njemu nema troška za prijevremene izbore

Marić: Rebalans je pripremljen, u njemu nema troška za prijevremene izbore

U emisiji "A sada Vlada" gostovao je ministar financija Zdravko Marić.

Zdravko Marić kaže "kako je pretpostavka" da prijedlog proračuna ide u četvrtak na Vladu. Lome se koplja posljednjih dana oko plaća za prosvjetare te oko podrške HNS-a prijedlogu proračuna.

- Okvir je već tu. Proračun je stvarno u svom nekom opsegu, izuzetno velik, ima puno stvari. Mi smo se zasad fokusirali samo na jedan segment koji ne umanjujem. Dapače, u konačnici, vidjet ćete u prijedlogu proračuna kada ga budemo prezentirali, dvije stavke koje bilježe rast iz godine u godinu. Dvije stavke koje su u porastu - mirovine i plaće. To su dvije stavke koje imaju najveću zastupljenost u proračunu, smatra Marić. 

Ministar financija dodaje da će se u 2020. dogoditi efekt rasta plaća u tri navrata po 2 posto.

- Jedina stvar koju imamo za raspraviti s predstavnicima sindikata jest dinamika.

Na upit voditeljice je li ukalkulirao u rebalans proračuna i trošak za prijevremene parlamentarne izbore, Marić odgovara:

- Trošak prijevremenih parlamentarnih izbora nije predviđen u rebalansu. Rebalans je pripremljen, ali ne za izbore. Možemo očekivati da će proračun za ovu godinu biti bolji. 

Zdravko Marić istaknuo je kako će biti zabilježen rast proračuna za 3,2 posto, s obzirom na visinu od 140 milijardi kuna.

- Europski fondovi doprinijet će rastu proračuna za 3,2 posto. Europski fondovi su isključivo namjenski fondovi, ne može se koristiti ako je u ugovoru već namijenjeno. Dosta će biti ulaganja u infrastrukturu, to je već bio jedan od većih reformskih iskoraka. Pogotovo kad su u pitanju autoceste.

Marić ističe kako će se pažljivije graditi u budućnosti, planski, a ne po popisu želja, te da ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković radi odličan posao.

Ministar financija također smatra kako se treba sve poduzeti da sustav zdravstva bude održiv.

Vezano za dugovanja HŽ-a, Marić kaže kako je HŽ-dugogodišnja tema i problem te da dug HŽ-a nije u rangu dugovanja Uljanika.

Marić je komentirao i sve veći problem uvoza robe te narušavanje domaćeg proizvodnog tržišta.

- Evidentno je da imamo još puno izazova u gospodarstvu. Potrebno je jačati domaću proizvodnu komponentu, imamo velik izvozni potencijal, dodaje Marić.

Ministar financija kaže kako se ne može sve učiniti zadovoljnima kad je u pitanju proračun.

- Nismo tih kapaciteta gdje će sve strane biti super sretne. Imamo određene mogućnosti, gdje želimo prezentirati Vladi jedan okvir i onda krenuti u konzultacije i razgovore. Unutar tih okvira, ne želimo zanemarivati plaće, mirovine, zdravstvo, infrastrukturu, ali i programe te projekte za nacionalne manjine. Imamo uvijek potrebu da sjednemo za stol i potaknemo dogovor.

Na kraju emisije voditeljica je još jednom pitala ministra je li sigurno proračun u četvrtak na sjednici.

- Proračun je tema današnjeg užeg kabineta, poslijepodne se nalazimo. Hladne i trijezne glave sjest ćemo poslijepodne na užem kabinetu. Ministri su sa svojim timovima radili, što se tiče proračuna, svima je manje više njihov djelokrug poznat, a ovkir ukupni ćemo još malo dodatno razraditi. 

Izvor: HR

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/554347/maric-rebalans-je-pripremljen-ali-ne-za-izbore

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.