Štrajk u listopadu će biti plaćen, Aladrović očekuje kompromis

Štrajk u listopadu će biti plaćen, Aladrović očekuje kompromis

Prosvjetari ulaze u peti tjedan štrajka. Nastave nema u Osječko-baranjskoj i Ličkoj-senjskoj županiji. Nakon sastanka u Ministarstvu rada s troje ministara - Zdravkom Marićem, Josipom Aladrovićem i Blaženkom Divjak - predstavnici školskih sindikata istaknuli su da bi do kraja tjedna trebali dobiti Vladin pisani prijedlog izmjene koeficijenata. Do tada, sindikati ističu, štrajk ide dalje, sutra su na redu Primorsko-goranska i Zadarska županija, a u srijedu cijela Hrvatska. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je da će štrajk u listopadu biti plaćen iz proračuna.

Čelnici sindikata obrazovanja najavili su u ponedjeljak da će u srijedu, kada će štrajkati sve škole u Hrvatskoj, organizirati prosvjednu šetnju do Markova trga kako bi izvršili pritisak na Vladu, a pridružit će im se i fakulteti.

Naime na prosvjedu "6.11. za 6,11 posto", koji u srijedu organiziraju Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikat hrvatskih učitelja, sudjelovat će i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, što znači da će u srijedu štrajkati i fakulteti, pa tada neće raditi referade i stručne službe.

Objavljeno je i da će u četvrtak štrajkati Istarska i Šibensko-kninska županija, a u petak Vukovarsko-srijemska i Karlovačka županija.

Svi obrazovni sindikati koji su u štrajku danas su u Ministarstvu rada razgovarali s troje ministara - Zdravkom Marićem, Blaženkom Divjak i Josipom Aladrovićem. Tema je bila Vladina ponuda da im, uz povećanje osnovice od 6 posto, poveća koeficijent složenosti poslova za 2 posto ako se do 30. lipnja sljedeće godine ne postigne redizajn plaća.

Aladrović: Pomaka ima, razgovaramo

- Sve smo argumente stavili na stol, čuli smo i drugu stranu. Mislim da je zajednička želja i volja da iz ove situacije izađemo tako da zadovoljni budu i učenici i zaposlenici. Nastavljamo razgovore i dogovorili smo da nastavljamo idućih dana. Nadam se da ćemo sutra doznati koliko su i sindikati spremni na kompromis. Do kraja tjedna očekujemo da će ponuda koja bi mogla biti prihvatljiva biti formulirana, izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović nakon razgovora. Dodao je kako pritom očekuju i prihvaćanje fiskalne odgovornosti Vlade i odgovornosti prema drugim sektorima.

Štrajk u listopadu će biti plaćen, u srijedu upute o nadoknadi

- Razgovori su jedini način da se ovaj problem riješi. Pozicije nisu dovoljno blizu, ali je sve na stolu. Ono što je bitno jest to da će štrajk u listopadu biti plaćen iz proračuna a to je važno i zbog uputa koje ćemo dati u srijedu vezano za nadoknadu. S jedne strane imamo pravo učitelja na štrajk, ali i pravo učenika na kvalitetno obrazovanje. Ta se prava ne smiju dovoditi u kontradikciju. Bitno je da do kraja tjedna dođemo do nekog prijedloga koji bi sindikati testirali na referendumu, izjavila je ministrica Blaženka Divjak. Naglasila je kako ova situacija treba vrlo brzo završiti.

Na pitanje hoće li štrajk biti plaćen, ministar Aladrović je odgovorio: "Ako ne donesemo odluku da neće biti plaćen, onda će biti plaćen".

Mihalinec: Pregovori se nastavljaju

- Ovo je prvi sastanak i pregovori će se nastaviti. Iznijeli smo svoje argumente kako izaći iz ove situacije, a od Vlade smo dobili obećanje da će njihov prijedlog biti u pisanoj formi, izjavio je nakon sastanka razgovora čelnik Sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec. Dodao je kako će sve što postignu na pregovorima, dati svim sudionicima na referendumsko pitanje.

- U ovom momentu najvažnije je da štrajk ide dalje. Sve sindikalne aktivnosti su u tijeku, pažljivo slušamo sve zahtjeve naših članova i nečlanova, kazala je Sanja Šprem. Naglasila je kako je bitno rješavati probleme i dijalogom tražiti rješenja. "Dajmo priliku Vladi da razmisli o svim valjanim argumentima koji su predstavljeni s naše strane", zaključila je. Očekuje da će štrajk biti plaćen.

Vilim Ribić iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja ponovio je nakon sastanka kako je ponuda Vlade o promjeni uredbe o koeficijentima nesuvisao prijedlog, smatra da u šest mjeseci nije moguće napraviti analizu radnih mjesta sustava od 180.000 ljudi.

- Upozorio sam ih da je to jedan potpuno nesuvisao prijedlog koji nikome ništa ne jamči. Zamislimo ovako, nastavnici traže da se izjednači njihov koeficijent s asistentskim koeficijentom. Kada bismo prihvatili ovakvu ponudu, kako mi znamo da to izjednačavanje neće biti takvo da će smanjiti koeficijent asistenta na sadašnji nastavnički koeficijent? I ispunili su ono što se tražilo formalno - bez povećanja plaće, već smanjenjem plaće. Mi nemamo nikakva jamstva da će doći do porasta koeficijenata ako se čeka 1.7. i ako bi im slučajno taj posao uspio. A taj posao im ne može nikako uspjeti, zato što nema tog kriterija, nema tih osoba, nema tih ljudi koji bi mogli napraviti analitičku procjenu 180.000 radnih mjesta u javnom sustavu. Nema načina da se to napravi, rekao je.

Sindikati očekuju da će ponuda Vlade biti definirana do kraja tjedna, a onda će oni s time izaći pred sindikalne članove. 

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić rekao je kako je sastanak protekao u poticajnoj atmosferi, ali ona nije donijela ništa konkretno, "a ponuda Vlade je ispod očekivanja".

- U jednoj rečenici, dogovorili smo se da ćemo se sutra ponovno dogovarati. To je naravno ispod svih očekivanja. Sastanak je protekao u atmosferi za koju možemo reći da je bila poticajna, no ta atmosfera nije donijela ništa konkretno. Vlada nam je ponovila ono što smo znali i prije ovog sastanka. Na neki način ono što je dobra vijest oko ovog sastanka je da nema više nikakvog spora hoće li ili neće biti plaćen štrajk za listopad. To je dobro. Očekuje se da bi do kraja tjedna ponuda Vlade trebala biti definirana konačno. I onda ćemo s tom ponudom ići pred naše članove. Naravno ako ta ponuda bude sadržavala ono što se danas čulo na ovom sastanku, mislim da možemo i pretpostaviti kako će se naši članovi o toj ponudi očitovati. Bojim se da će se ova priča nastaviti, što znači da štrajk ide dalje, komentirao je nakon sastanka.

Na pitanje o djeci koja propuštaju nastavu te o činjenici da još uvijek nema odgovora na pitanje kako će ju nadoknaditi, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Boris Pleša Za Studio 4 rekao je da je legitimno pravo svih sindikata, pa tako i sindikata u obrazovanju, da svoje nezadovoljstvo iskažu na ovaj način.

- Činjenicom da djeca ne idu u školu sigurno će se neke stvari promijeniti. Kako će oni to riješiti, ja ne bih previše ulazio, rekao je.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/555450/prosvjetari-ulaze-u-peti-tjedan-strajka

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.