Ministrica kulture posjetila katedralu sv. Vida i dominikanski kompleks u Rijeci

Ministrica kulture posjetila katedralu sv. Vida i dominikanski kompleks u Rijeci

Nakon konferencije posvećene predstavljanju tema u fokusu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek obišla je dio značajne sakralne baštine Rijeke u petak, 8. studenoga 2019. godine.

U pratnji pročelnice Biserke Dumbović-Bilušić i djelatnika Konzervatorskog odjela u Rijeci, ministrica je obišla prostore dominikanskog samostana i crkve sv. Jeronima i katedralu sv. Vida.

Samostan sv. Jeronima u Rijeci, kojeg je ministrici i suradnicima predstavio pater Zvonko Džankić, jedan je od najznačajnijih povijesno-umjetničkih spomenika te su svi radovi na njegovoj daljnjoj obnovi prioritet Konzervatorskog odjela u Rijeci.
Restauracija kapele Bezgrešnog začeća BDM u sveukupnim zahvatima jedan je od najsloženijih zahvata u samostanu. 
Tijekom obilaska katedrale sv. Vida u pratnji mons. Matije Matičića, rektora katedrale, ministrica se upoznala s planovima i prijedlogom uređenja sakralne zbirke te se susrela s nadbiskupom Ivanom Devčićem.

Ministrica je predložila da se pripremi projekt prezentacije sakralne baštine u Rijeci, na način da se objedini sva sakralna baština kako bi se takvim projektom kandidirala za sredstava u okviru projekata fondova Europske unije u sljedećem višegodišnjem financijskom okviru.Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.