Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović s otvaranja vojarne „Hrvatski branitelji Istre“

„Hrvatski branitelji Istre“

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na programu svečanog otvaranja vojarne „Hrvatski branitelji Istre“ u Puli te je tom prigodom izrazila zadovoljstvo što kao Vrhovna zapovjednica Hrvatske vojske može u vojarni „Hrvatski branitelji Istre“ svjedočiti povratku Hrvatske vojske u hrvatsku Istru i hrvatsku Pulu.

 

„Ovim svečanim činom završavamo ovaj krug povratka Hrvatske vojske u Vukovar, Sinj, Varaždin, Ploče, a sada i Pulu, u gradove koji imaju posebno značenje u tradiciji hrvatskoga vojništva, posebice Domovinskoga rata“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović, dodavši kako je izmještanje i izbivanje Hrvatske vojske iz tih gradova bila strateška pogreška koja se ispravlja današnjim zaokruživanjem ravnomjernog rasporeda Hrvatske vojske u svim dijelovima Lijepe Naše.

 

U tom smislu, Predsjednica je kazala kako je ovaj povratak Hrvatske vojske dočekan s radošću te će poslužiti kao poticaj i gospodarskim i drugim vidicima života. U ovoj svečanoj prigodi moramo se prisjetiti svih naših poginulih i nestalih u Domovinskom ratu, kao i umrlih branitelja. Bez njih i njihove žrtve ne bismo svečano obilježavali današnji događaj, naglasila je.

 

Ujedno je istaknula kako su se Istrani tijekom Domovinskog rata najvećim odazivom uključivali u postrojbe Hrvatske vojske, što na najbolji način govori o njihovu domoljublju, „stoljećima njegovanom i čuvanom u istarskome hrvatskom puku“, zbog čega će vojarna u Puli s punim pravom nositi ime „Hrvatski branitelji Istre“.

 

Predsjednica je podsjetila na vijest o preletu pilota Danijela Borovića, koji je u veljači 1992. MIG-om 21 doletio u Pulu i stavio se na raspolaganje Hrvatskoj vojsci, ratnom zrakoplovstvu i svojem hrvatskom narodu. Njegovim preletom Hrvatska je dobila prvi nadzvučni borbeni zrakoplov, hrvatskim braniteljima ulio je dodatno samopouzdanje i vjeru u pobjedu, a svijetu jasno pokazao da tzv. JNA nije narodna nego agresorska armija, kazala je.

 

Isto tako, povratkom u Pulu Hrvatska vojska donosi sa sobom jednu od svojih tehnološki najnaprednijih sposobnosti, a ustrojavanjem Središta za besposadne zrakoplovne sustave i njegovim pozicioniranjem u Puli nastavlja se modernizacija hrvatskih obrambenih sposobnosti te se proširuju mogućnosti razvoja vojne karijere za visokoobrazovane pojedince.

 

„Ovime još jednom potvrđujemo kako obrambena izdvajanja za modernizaciju Hrvatske vojske nisu tek trošak proračunskih sredstava nego itekako isplativa investicija u sigurnost Hrvatske, a to znači svih njezinih građana, i u naš razvoj u cjelini“, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović te dodala kako će nastaviti započete projekte modernizacije i postupno povećanje obrambenog proračuna.

 

Prigodno obraćanje Predsjednica je zaključila kazavši kako će to biti poticaj povećanom investiranju u napredne tehnologije i tehnološki razvoj Hrvatske, za što se čvrsto, trajno i svesrdno zauzima. Izrazila je zahvalu svima koji su pomagali u donošenju odluka i sudjelovali u povratku Hrvatske vojske u hrvatske gradove, počevši od Ministarstva obrane i Glavnoga stožera Oružanih snaga do svih u Hrvatskoj vojsci koji su bili uključeni u ovaj pothvat, posebno ističući Istarsku županiju i Pulu koja i danas očituje svoje domoljublje.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.