Usvojen najveći proračun u povijesti Varaždinske županije vrijedan 284,3 milijuna kuna

skupština vž

Najveći proračun u povijesti Varaždinske županije prihvatili su vijećnici Županijske skupštine na današnjoj sjednici, 10. prosinca. Proračun za 2020. godinu iznosi 284,3 milijuna kuna, što je povećanje od 32 milijuna kuna u odnosu na ovu godinu. Konsolidirani proračun, u koji su uključeni svi proračunski korisnici, iznosi 1,6 milijardi kuna, čak 47,8 posto više u odnosu na ovu godinu. 

- U sljedećoj godini u Varaždinskoj županiji će se provoditi EU projekti vrijedni 400 milijuna kuna, što je ogroman pomak o kojem smo govorili. Nakon pripreme i ugovaranja projekata počela je njihova realizacija, pri čemu će velika većina biti realizirana upravo u 2020. godini. Isto tako, imamo povećanje izvornih prihoda koji se u sljedećoj godini u proračunu planiraju u iznosu od 86,6 milijuna kuna, što je 3,5 posto više, te također nije beznačajno. Još nećemo osjećati „udar“ od 7,5 milijuna kuna koji nam je oduzela država, nego će se to osjetiti 2021. godine. Posebno veseli što možemo očekivati trend rasta gospodarstva, čak i bez obzira na realnu opasnost gubitka radno sposobnog stanovništva zbog otvaranja austrijskog tržišta sljedeće godine. Važno je napomenuti i to da je ova županijska vlast u dvije godine manjak od 20 milijuna kuna uspjela smanjiti na samo četiri i pol milijuna kuna, i to bez obzira na činjenicu što je država i dalje dužna 50 milijuna kuna za JPP – rekao je župan Radimir Čačić.

Izgradnja Nacionalnog rehabilitacijskog centra za pacijente s ozljedama kralježničke moždine u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, energetska obnova zgrada Terme, Konstantinov dom, Hidroterapija Terme i Konstantinova kupelj te Lovrina kupelj, zatim izgradnja objedinjenog hitnog prijema i dnevne bolnice u Općoj bolnici Varaždin, završetak obnove Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin te zgrade Vodotornja, energetska obnova 11 školskih zgrada, samo su dio projekata koji će se odvijati u sljedećoj godini.

Novi, veliki i važan projekt je i izgradnja termoektrana u Lunjkovcu. Vijećnici su prihvatili odluku o izmjeni odluke o osnivanju trgovačkog društva Bukotermal, koji je nositelj tog projekta.– Zajedno s Općinom Mali Bukovec krećemo u realizaciju termoelektrane Lunjkovec, a Varaždinska županija će u siječnju zatražiti od Vlade da nam da pravo izgradnje za još najmanje jednu termoelektranu. To su projekti koji će u desetljećima pred nama koristiti prirodne geotermalne izvore te će izvorne prihode Županije povećati za barem 50 posto godišnje. Za ta ulaganja imamo kreditni potencijal, ali se otvara prostor da ih financiramo i vlastitim novcem, s 50 milijuna kuna koliko trenutno s kamatama iznosi dug države za JPP – istaknuo je župan Čačić.

Vijećnici su većinom glasova prihvatili i Odluku o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela, koja je usvojena sukladno zakonskim izmjenama prema kojima će doći do preuzimanja poslova državne uprave. Od 1. siječnja će Varaždinska županija preuzeti 200-tinjak poslova državne uprave, a umjesto dosadašnjih šest, djelovat će ukupno osam upravnih odjela i Služba za unutarnju reviziju, pri čemu se postojeći Upravni odjel za gospodarstvo, financije i europske poslove zbog obima posla dijeli na dva odjela. Jedini novi odjel je Upravni odjel za opću upravu koji će obavljati poslove državne uprave kao što su matičarstvo, upisi birača i drugo.Na sjednici je prihvaćen i kapitalni projekt dogradnje Osnovne škole Martijanec, kojim će se u toj školi omogućiti uvođenje jednosmjenske nastave. Planirana vrijednost projekta je 9,5 milijuna kuna, a sufinancirat će ga Varaždinska županija i Općina Martijanec, prema posebnom sporazumu nakon provedenih postupaka javne nabave, po ugovorenim cijenama, i to u omjeru 75 naprema 25 posto. 

Županijski vijećnici su na sjednici donijeli i niz drugih odluka, među kojima su odluka o visini turističke pristojbe za općine i gradove na području Varaždinske županije za 2021., odluka o kupnji poslovnih udjela u Zoni Sjever, usvojili su i zaključak davanju suglasnosti na Financijski plan ŽUC-a Varaždinske županije za 2020., kao i zaključak o raspoređivanju sredstava za redovito financiranje političkih stranaka.

Usvojen je i prijedlog procjene rizika od velikih nesreća za područje Varaždinske županije, Plan djelovanja u području prirodnih nepogoda, zatim analizu stanja sustava civilne zaštite za 2019. godinu, kao i program rada Županijske skupštine za 2020. godinu, a odobren je i program rada Savjeta mladih Varaždinske županije za sljedeću godinu.

 

 

---

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.